ManşetSivil Toplum

Uluslararası Af Örgütü Türkiye’den Bodo halkıyla dayanışma

0

Uluslararası Af Örgütü 7 Aralık Cuma günü başlatacağı kampanyayla Nijerya’nın Bodo halkının yaşam hakkına destek çıkıyor. Örgütün “Mektup Yazma Maratonu” diye adlandırdığı uluslararası kampanya boyunca Türkiye’de de imza toplanacak ve Taksim’de sokak eylemi yapılacak.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) Türkiye Şubesi’nin Nijerya’da ki Bodo halkına destek vermesinin sebebi ise bu bölgede yaşanan büyük ekolojik ve insani kriz. Bodo’da Shell’in boru hattında 28 Ağustos 2008’den beri aralıklarla gerçekleşen ve sonuncusu henüz durdurulmamış olan sızıntılar sonucu binlerce varillik petrol akarsulara yayılmış, toprak ve su petrolle kirlenmiş durumda. Shell’e göre sızıntıların sebebi ekipman arızası. Ekipmanların bir daha sızıntıya yer vermeyecek şekilde yenilenmesi ve bölgenin tam anlamıyla temizlenmesi gibi bir şey henüz söz konusu değil. Sonuç ise bölgedeki bütün ekosistemin ölmesi, insanların yerinden edilmesi, kalanların ise gittikçe fakirleşmesi.

Uluslararası Af Örgütü’nün düzenlediği Mektup Yazma Maratonu boyunca, Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan’dan Bodoların yaşam alanının temizlenerek şartlarının iyileştirilmesi ve sızıntının

giderilmesini talep eden mektuplar imzaya açılacak.

Mektuplar, üniversiteler de dahil olmak üzere farklı mekanlarda açılacak standlarda imzalanabiliyor olacak, ayrıca acil eylem web sitesinde de çevrimiçi olarak yayımlanacak ve imzalanabilecek.

Uluslararası Af Örgütü yetkilileri, Yeşil Gazete’ye yaptıkları açıklamada 10 Aralık akşamı saat 19:00’da İstanbul Galatasaray Lisesi önünde imza standı açacaklarını ve eylem yapacaklarını da belirtti.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.