DünyaManşet

Af Örgütü: Kuzey Suriye’de savaş suçu işlendi

0

Uluslararası Af Örgütü’nün raporunda ‘Türk askeri güçleri ve Türkiye’nin desteklediği silahlı gruplar koalisyonu sivillere yönelik utanç verici bir fütursuzluk örneği gösterdi’ denildi.

Türkiye‘nin Kuzey Suriye‘ye yönelik askeri harekatına dair Uluslararası Af Örgütü’nün hazırlanan raporda Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriyeli silahlı gruplardan oluşan müttefiklerinin Kuzeydoğu Suriye’de “saldırı sırasında ciddi insan hakları ihlalleri ve savaş suçları işlediği” belirtildi Örgüt, “Bu suçlara sivilllerin yaşadığı yerleşim yerlerinde toplu sivil ölümleri ve yaralanmaların dahil edildiği”ni açıkladı.

İlk yardım çalışanları, sağlık çalışanları, yerlerinden edilenler, gazeteciler ve insani faaliyetlerde bulunan görevlilerden oluşan 17 kişinin tanıklığına başvurulduğunu belirten Af Örgütü, “Toplanan bilgiler, yerleşim alanlarına yönelik ayrımsız saldırılara ilişkin ezici kanıtlar sunuyor” dedi.

‘Xelef işkenceyle öldürüldü’

Uluslararası Af Örgütü, 12 Ekim’de Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrin Xelef’in infaz edilmesine de raporunda yer verdi. “Ahrar El Şarkiye savaşçıları tarafından aracının dışına kadar sürüklendi, dövüldü ve soğukkanlı bir şekilde kurşunla öldürüldü” denilen raporda, hastane kayıtlarında Kürt kadın siyasetçinin “kafasında bir çok kurşun izi, bacaklarında, yüzünde ve kafatasında kırıklar” olduğunun tespit edildiği belirtildi.

Ahrar El Şarkiye üyelerinin aynı gün en az 9 Kürt milisi alıkoyup, öldürdüğü bilgisini veren örgüt, bu grupların alıkoyduğu, bir sağlık örgütünde çalışan iki sivilden de halen haber alınamadığı bilgisini paylaştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.