İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Af Örgütü, Gezi sanıklarını ‘düşünce mahkumu’ ilan etti

0

Uluslararası Af Örgütü, cezaevinde bulunan yedi Gezi tutuklusu Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay ve Tayfun Kahraman’ı düşünce mahkumu ilan etti.

Düşünce mahkûmu sıfatı, hapsedilmelerine yol açan koşullarda şiddete veya nefrete başvurmadıkları ya da bunları savunmadıkları halde kimlikleri veya kanaatleri nedeniyle hapsedilen kişilere veriliyor.

bianet‘ten Hikmet Adal‘ın aktardığına göre, ilan kararı bugün Galata’daki Postane Binasında gerçekleştirilen basın toplantısına açıklandı. Toplantıya Kampanya Direktörü Tarık Beyhan, Vekil Direktör Ruhat Sena Akşener ve Yönetim Kurulu Başkanı Kerem Dikmen katıldı.

‘Derhal serbest bırakılmalılar’

Toplantıya bir video mesaj gönderen Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, tutuklamaları ‘şoke edici adaletsizlik’ olarak nitelendirdi ve “Türkiye’de yargı sisteminin muhalefeti susturmak için bir baskı aracına dönüştüğünü gösteriyor” dedi.

İlgili haber: Gezi Davası’nda karar: Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, diğer sanıklara 18 yıl hapis

Gezi davası tutuklularının  “düşünce mahkumu” olduğunu belirten ve derhal serbet bırakılmaların isteyen Callamart şöyle konuştu:

“Bu yedi kişinin düşünce mahkumu ilan edilmesi, keyfi tutukluluk ve siyasi güdümlü yargılamalarla başlayıp şov niteliğinde bir dava ve mahkumiyet kararlarıyla biten adaletsizlik güncesinin teşhis edilmesidir. Yedi kişinin maruz kaldığı adaletsizlik, Türkiye’de insan haklarına yönelik aşırı sert baskılar kapsamında çok sayıda kişinin yaşadığı adaletsizliğin bir örneğidir”

Ruhat Sena Akşener ise Gezi 7’lisinin düşünce mahkumu ilan edilmesinin siyasi saikle cezaevinde tutuldukları anlamına geldiğini söyledi. Akşener, “Kararımızla, adil yargılanma koşulları yerine getirilmeden, kanıtlara dayanmadan siyasi bir karar alındığını böylece yeniledik. Bu, Türkiye’de ifade özgürlüğünün geldiği nokta açısından son derece önemli” dedi.

İlgili haber: Gezi Davası’ndan çıkan utanç kararına tepkiler sürüyor

25 Nisan’daki Gezi Davasında İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi Osman Kavala’ya hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi’ye ise bu suça yardımdan 18 yıl hapis cezası vermişti. Heyette bulunan üye hakim Murat Bircan‘ın AKP‘den Samsun milletvekili aday adayı olduğu ortaya çıktı.

İlgili haber: Gezi Davası tutuklularından açıklama: Ya kin baskın olacak ya da kardeşlik kazanacak
İlgili haber: 888 kişi kendini ihbar etti: Gezi Davası tutukluları suçluysa, biz de suçluyuz

You may also like

Comments

Comments are closed.