ManşetTürkiye

Af Örgütü: “Açlık grevine katılan mahkumlar cezalandırılıyor mu?”

0

Uluslararası Af Örgütü 43. gününe giren açlık grevleri ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada Türkiye’deki cezaevlerinde açlık grevine katılan mahkumlara kötü muamelede bulunulduğu haberlerinden duyulan endişe dile getirildi ve açlık grevine girenlerin cezalandırıldığı iddialarının soruşturulması istendi.

Örgütün bugün yayınlanan açıklaması şöyle:

“Uluslararası Af Örgütü, Türkiye yetkililerinin açlık grevi yapan mahkumların haklarına  saygı duyulmadığı yönündeki haberlerden dolayı endişe duymaktadır. Bazıları 12 Eylül’den bu yana olmak üzere ülke çapındaki onlarca cezaevinde yüzlerce mahkum hala açlık grevinde. Açlık grevleri PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesine uzun süredir izin verilmemesini protesto etmek ve ana dilde eğitim hakkı talebi ile başlamıştı.

Açlık grevleri barışçıl bir protesto şeklidir ve Türkiye yetkililerinin, bu yöntemle protesto etme hakkı dahil olmak üzere, mahkumların ifade özgürlüğü hakkına saygı duyma yükümlülüğü bulunmaktadır.

Uluslararası Af Örgütü Silivri ve Şakran cezaevlerinde açlık grevinde olan mahkumların hücre hapsine konmaları ve Tekirdağ Cezaevi’ndeki gardiyanların, açlık grevine katıldıkları için mahkumlara kötü muamelede bulunduğu konusundaki haberlerden de endişe duymaktadır. Cezaevi yetkililerinin, kimi zaman, mahkumların içme suyuna ve bu suya eklenen şeker, tuz, vitamin ve diğer takviyelere erişimini kısıtladığı yönünde haberler bulunmaktadır.

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye yetkililerine açlık grevindeki mahkumlara yönelik cezalandırıcı hiçbir tedbirin alınmaması ve işkence ile diğer kötü muamelelerin mutlak bir şekilde yasaklandığının güvence altına alınması çağrısında bulunuyor. Açlık grevindeki mahkumlara, nitelikli sağlık görevlilerine yeterli erişim ve ihtiyaç duydukları her türlü tedavi sağlanmalı. Türkiye yetkilileri Silivri, Şakran ve Tekirdağ cezaevlerindeki mahkumların kötü muamele gördükleri ya da açlık grevine katıldıkları için cezalandırıldıkları iddialarını hızlı, derinlemesine, bağımsız ve etkili bir şekilde soruşturmalı.”

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.