İklim KriziManşet

Aerosol emisyonlarının azaltılması, küresel ısınmayı artırıyor

0
hava kirliliği ve küresel ısınma
Fotoğraf: SKRA Photography / Unsplash

Communications Earth & Environment’ta yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, atmosferdeki aerosol parçacıklarının azalmasıyla hava kirliliğinin de azalması, Dünya’nın enerji dengesizliğini artırarak gezegenimizin daha hızlı ısınmasına yol açıyor.

Aerosoller, atmosferde asılı duran minik katı veya sıvı parçacıkları olarak tanımlanıyor ve endüstriyel faaliyetler, araç egzozları ve orman yangınları gibi insan kaynaklı ve doğal süreçler tarafından üretiliyor.

Bu parçacıklar, Güneş‘ten gelen ışığın bir kısmını yansıtarak Dünya‘nın biraz daha soğuk kalmasına yardımcı oluyor ancak son yıllarda, hava kalitesini iyileştirme çabaları kapsamında aerosol emisyonlarının azaltılması, bu soğutma etkisinin azalmasına ve dolayısıyla küresel ısınmanın hızlanmasına neden oldu.

‘Hava kirliliği kanser riskini artırıyor’
Hava kirliliği raporu: 134 ülkenin 120’si kirli hava soluyor
Araştırma: Küresel ısınma Dünya’nın dönüşünü yavaşlatıyor
Küresel ısınma Dünya’yı gerçek anlamda sarsıyor: Sismik veriler güç kazanıyor

Araştırma, 2001 ile 2019 yılları arasında, aerosol emisyonlarındaki düşüşlerin Dünya’nın enerji dengesizliğinde yılda 0.2W/m^2 oranında bir artışa sebep olduğunu gösteriyor. Bu enerji dengesizliği, atmosferin üst katmanında net radyatif akış olarak ölçülüyor ve Dünya’nın alıp verdiği enerji miktarı arasındaki farkı ifade ediyor. Dengesizlik arttıkça, gezegen daha fazla enerji biriktiriyor ve bu da küresel sıcaklıkların yükselmesine yol açıyor.

Metanı ‘yiyen’ bakteriler küresel ısınmayı yavaşlatabilir mi?

Bu dönemde, Dünya’nın enerji dengesizliğinde gözlemlenen artışın büyük bir kısmı, güneş ışığının daha az yansıtılmasından kaynaklandı. Hava kirliliği azaltma politikaları nedeniyle aerosol emisyonlarında beklenen daha da büyük azalmalar, sera gazı emisyonlarının üzerine çıkarak Dünya’nın enerji dengesizliğini daha da güçlendirebilir ve bu durum, mevcut sera gazı katkılarının üzerine eklenerek, bu on yılda yüzey sıcaklıklarının daha da hızlı artmasına yol açabilir.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.