2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

Adıyaman’da yas tutmaya zaman yok: En çok ekipmana ihtiyacımız var

0
Adıyaman, Duygu Kıt
Fotoğraf: Duygu Kıt - Adıyaman

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki deprem nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı, depremin beşinci gününde saat 09.25 itibarıyla 18 bin 342’ye yükseldi. Depremin enkaz haline getirdiği illerden biri de Adıyaman oldu. Adıyaman, hem iletişim hem de ulaşım anlamında oldukça zorlu saatler geçirdi. Şehirdeki tek devlet hastanesi de yıkıldı. Kentte binlerce can kaybı olduğu belirtiliyor fakat henüz net bir kayıp sayısı bildirilmedi.

Adıyaman Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Erdal Yavuz, şehirde barınma ve ısınma sorunu olduğunu söylüyor. Bölgede bizzat arama kurtarma çalışmalarında yer alan serbest gazeteci hem de Munzur Arama Kurtarma Derneği (MUDAK) üyesi Duygu Kıt, ilk gün Adıyaman’da müdahalede bulunanlardan ve ekipmana ihtiyaçları olduğunu aktarıyor.

Fotoğraf: Duygu Kıt - Adıyaman

Fotoğraf: Duygu Kıt – Adıyaman

‘Teknik ekipmanlara ihtiyaç var’

Duygu Kıt, Turgutreis Mahallesi, Fevzi Çakmak Caddesi’n ve çevresinde arama kurtarma çalışmalarına devam ediyor. Kıt, MUDAK, AFAD Tunceli, MEB AKUB ile ilk müdahale eden ekipler arasında ve hala iletişimde sorunlar yaşandığını aktarıyor. Duygu Kıt, “Şu anda artık çoğunlukla cenazelere ulaşılıyor. Hala canlı sesi için hassas aramalar yapılıyor. Ama artık tabi biraz daha bu oran da düştü. Ekip sayısı son iki gündür arttı. İnsanlara yiyecek ve giyecek ulaştırılmaya başlandı. Ama ne yazık ki hala durum kötü” diyor ve şunları dile getiriyor:

“Ekipman anlamında sıkıntımız büyük. Teknik ekipmanlar; hilti, kesici ekipmanlar lazım. Ekip olarak tabii ki her yere yetişmek çok zor. Çok fazla ihbar geliyor. Yaklaşık bin 700 binanın yıkıldığı tahmin ediliyor.”

Trafikten vakaya ulaşım sıkıntılı, internet ve şebeke yok

Yolların hala enkaz halinde olduğunu ve vakaya gitmekte zorlandıklarını aktaran Kıt, “Şebeke yok. İnternete ulaşım sıkıntılı” diyor ve ekliyor:

“Adıyaman’ın öncelikle teknik ekipmana ihtiyacı var, varsa hala canlılara ulaşabilmek için. Barınma ihtiyacı var. Çadır lazım. Çadır kentte yaşayanlardan da kadınların pet ve iç çamaşırı ihtiyaçları var. İnsanların temel şeylere bile ihtiyaçları var.”

Fotoğraf: Duygu Kıt - Adıyaman

Fotoğraf: Duygu Kıt – Adıyaman

Ekipler Adıyaman’da enkazlarda hayvanlarla da karşılaşıyor. Kıt, yıkılan bir PetShop‘tan hayvanların kurtarıldığını aktarıyor ve dün bir güvercin bulunduğunu, yaralı güvercine müdahalelerin sürdüğünü aktarıyor.

‘Şu aşamada durum çok ciddi’

Adıyaman Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Erdal Yavuz ise enkazlarda arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü, şu aşamada durumun çok ciddi bir hal aldığını anlatıyor ve şehre gelen yardımlara ilişkin şunları anlatıyor:

“Epey sağlıkçı var. O konuda biraz daha iş düzene girdi. Birçok ev hasar almış durumda. Birçok kişi dışarıda kalıyor. Barınma ve ısınma problemleri var. Araçta kalanlar var. Kısmi olarak çadırlar geldi, onları kullananlar var. Kendi imkanlarıyla bir yerlere sığınanlar var, naylon çadırlar yapanlar var. Köylerde tek katlı evi hasar görmeyenler eve girdi. Bu oran yüzde 1 tabii. Çünkü evlerin hepsi hasar almış durumda. Bu sabah bile çok ciddi şekilde hissedilen artçı oldu. Bunlar da olunca insanlar tek katlı evlere bile korkuyor, çekiniyor girmeye.”

Fotoğraf: Duygu Kıt - Adıyaman

Fotoğraf: Duygu Kıt – Adıyaman

‘İhtiyaç söylenince birçok grupta paylaşılıyor ve sonrasında o malzemeden çok fazla geliyor’

Türkiye’nin her yerinden yardımlar geldiğini ancak bunların organize olunmadan geldiğini aktaran Dr. Yavuz, “İhtiyaç söylenince birçok grupta paylaşılıyor ve sonrasında o malzemeden çok fazla gelmeye başlıyor. Onun dışında dışarıdan gelen sağlık ekipleri epey organize olmuş durumdalar. Hastanedeki o yükü aldılar” diyor ve şunları aktarıyor:

“Özellikle tıbbi malzeme konusunda bir ihtiyaçları olmadığını söylediler. Gelen sağlıkçılar da organize oldu, kaldıkları tam güvenli bir yerleri yok. Kendi imkanlarıyla getirdikleri çadırda kalıp hizmet ediyorlar. Hastane haricinde dört yerde gönüllü sahra hastanesi diyebileceğimiz revir şeklinde hizmet veren yerler var. Eczane ve yardım çadırları mevcut.”

Fotoğraf: Duygu Kıt - Adıyaman

Fotoğraf: Duygu Kıt – Adıyaman

Artçı depremler hala tedirgin ediyor

Dr. Yavuz bu sabah (10 Şubat) olan artçı depremde arabada olduğunu ve artçıların hala “eviniz başınıza yıkılıyormuş gibi” hissettirdiğini, kentte sürekli bir tedirginlik halinin hakim olduğunu aktarıyor.

Bazı vatandaşlar farklı şehirlerde yakınlarının yanına sığınabildi. Ancak sokaklar hala insanlarla dolu. Dr. Yavuz bu kişilerin hayat şartlarını şöyle anlatıyor:

“Kaçabilen, başka ile gidebilen birçok kişi ailesini alıp gidiyor. Gidemeyen, imkanı olmayan ya da burada çalışmak zorunda olan insanlar da araba, çadırda, varsa tek katlı evlerde, konteynerde, ne bulursa orada kalıyor.”

‘İmkanı olmayanın bu soğukta çocuğuna bakması çok zor’

Depremden en çok etkilenen gruplar arasında elbette çocuklar bulunuyor. Şehirde çocukların durumlarına ilişkin ise Dr. Yavuz şunları anlatıyor:

“Çocuklar zor durumda. Hava şartları çok kötü. En çok perişan olanlar da çocuklu aileler. En çok zorluk çekenler onlar. İmkanı olan; arabası, benzini, arabasının kliması olanlar çocuğunu bir şekilde koruyabiliyor ama imkanı olmayanın bu soğukta çocuğuna bakması çok zor.”

Bölgede kurulan çadırlar, kötü hava şartları nedeniyle oldukça soğuk. Bu nedenler birçok insan çözümü arabasında kalmakta buluyor. Uyuma sorununun dışında arabalarda kalmak bir de benzin ihtiyacını hat safhaya çıkarıyor. Bölgede hala benzin tedariği sorunu var. Herkes sınırlı sayıda kullanmak zorunda ama yakıt ikmal etmek de artık rotayı şehrin dışına çevirmeye zorluyor.

Mezarlıktan yardıma bir yol…

Adıyaman TTB Başkanı Dr. İsmail Tosun da enkaz altında yakını vefat edenlerden biri. Bugün kardeşini toprağa verdi. Ancak bölgede hakim olan ihtiyaç durumu yas tutmaya müsade etmiyor. Dr. Yavuz şunları aktarıyor:

“Şimdi mezarlığa geldik. Çok sayıda ölü var. TTB başkanımızın kardeşi için mezarlığa geldik. Onu da dün çıkardılar, bugün defnedildi. Buradan sonra da yardım yerlerine geçeceğiz.”

Dr. Yavuz, Adıyaman halkı ve Adıyaman TTB adında, gönderilen yardımlar için herkese teşekkürlerini ileterek “İyi ki varsınız” diyor.

 

Fotoğraf: Duygu Kıt - Adıyaman

Fotoğraf: Duygu Kıt – Adıyaman

 

You may also like

Comments

Comments are closed.