Adıyaman’da dere yatağına dökülen enkaza halk tepkili: Neden önlem alınmıyor?

Adıyaman'da depremin ilk gününden bu yana kaldırılan enkazlar kentteki dere yataklarına dolduruldu. Hafriyat kaldırmaları sırasında önlem alınmadığına dikkat çeken kent sakinleri "Yaşadığımız doğal afetti ama şu an insanların bir afetidir" diyerek tepkisini gösterdi.

Video haber: Metin YOKSU

*

Depremin ardından Adıyaman‘da bulunan enkaz yığınları kentin doğu ve batı yakasına dökülmeye devam ediyor. Enkazlardan kaldırılan hafriyatlar içindeki tüm her şey ile birlikte özellikle kentin batı ve doğu yakasına dökülmüş durumda. Batı yakasında bulunan Karapınar Mahallesi Mezarlığı’nın hemen yanı başındaki dere yatağına doldurulan hafriyatların önlem alınmadan dökülmesi, yurttaşların tepkisine neden oldu.

Kent içinde de hafriyat dökümleri sırasında çalışanların kişisel önlemleri dahi almaması objektiflere yansırken yurttaşlar “Yaşadığımız doğal afetti ama şu an insanların bir afettir” diyerek tepki gösterdi.

‘Bundan sonrası için korkuyoruz’

Kentte ortaya çıkan toz nedeni ile şehrin dış kısmına kaçmak zorunda kaldığını ifade eden Abuzer Ok, “Bu toz maske de dayanmaz” diye konuştu.

Adıyaman’ın batı yakasında bulunan dere yatağına depremin ilk gününden bu yana hafriyat döküldüğüne dikkat çeken Ok, “Dere yatağının iki tarafı da birleşti” diyerek hafriyatın büyüklüğüne dikkat çekti.

Adıyaman, Fotoğraf: Metin Yoksu
Fotoğraf: Metin Yoksu

Kent hafriyatlarının yarısının batı diğer yarısının da doğu yakasına döküldüğünü belirtten Ok, “Çok uzun bir dereye hafriyat döküldü” diye konuştu.

Ok, “On ilde deprem oldu. Büyük bir afet yaşadık. Ama şu an insanların yaptığı bir afettir. Yirmi günden günden daha fazla zamandır Adıyaman’ın üçte biri kaldırıldı. Buraya gelenlere minnet borçluyuz. Biraz geç kalınmış olsa da minnet duyuyoruz. Ama bundan sonrası için korkuyoruz. Bu molozlar olduğu gibi kaldırıldı. Belki insan bedeni de var bilmiyoruz. Biz bundan sonraki etkilerinden korkuyoruz. Bulaşıcı hastalıklardan korkuyoruz. Maske bizi ne kadar koruyacak. Bu molozlar geri dönüşüme kazandırılmazsa ne olacak” dedi.

Adıyaman, Fotoğraf: Metin Yoksu
Abuzer Ok – Fotoğraf: Metin Yoksu

‘Neden önlem alınmıyor’

Hafriyat nedeni ile kentten kaçmak zorunda kaldığını ifade eden Zeynep Ersönmez ise maskenin kendilerini ne kadar koruyacağını sorarak tepkisini dile getirdi.

Ersönmez, “Burası dere yatağı ama ne yazık ki şu an umutlarımız, canlarımız hepsi burada yatıyor. Hepsi birer candı, hepsi bir umuttu. İnsan konuşamıyor. O kadar kötü ki insanların hepsi öldü. Şimdi bir de kalanları sağlıklarından ediyorlar. Bunca toz var. Adıyaman’ın halini görüyorsunuz. Adıyaman diye bir şey kalmadı. Toz hepimizi rahatsız ediyor. Hastalığı olanlar var. Şehir tozdan görünmüyor. Neden önlem alınmıyor” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR