2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiyeVideo

Adıyaman’da cesetler sokaklarda, hiç gidilmeyen enkazlar var

0
Adıyaman- Fotoğraf: Duygu Kıt
Adıyaman- Fotoğraf: Duygu Kıt

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden sonra can kaybı 7 bin 108’e yükseldi. Depremin enkaz haline getirdiği illerden biri de Adıyaman oldu. Adıyaman, hem iletişim hem de ulaşım anlamında oldukça zorlu saatler geçirdi. Şehirdeki tek devlet hastanesi de yıkıldı. Bazı köylere henüz yardımın ulaşamadığı söyleniyor. Son açıklamaya göre şehirde 896 can kaybı var. 400 de yaralı bulunuyor.  Adıyaman Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Erdal Yavuz, can kayıplarının binlerin üzerinde geçmiş olabileceğini söylüyor.

Bölgede bizzat arama kurtarma çalışmalarında yer alan serbest gazeteci hem de Munzur Arama Kurtarma Derneği üyesi Duygu Kıt, ilk gün Adıyaman’da müdahalede bulunanlardan.

Adıyaman merkezde, Sakarya Caddesi’nde bulunan Kıt bölgede şebeke sorunu olduğunu, iletişim kurmakta zorlandıklarını, önce Aslan Apartmanı, ardından da Demir Apartmanı‘nda 40 saatten beri çalıştıklarını aktarıyor. Kıt, bölgede yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

“İlk gün geldik buraya. Burada ciddi bir ekipman ve ekip sıkıntısı var. Arama kurtarma ekipleri dün seyrek olsa da bugün daha artarak gelmeye başladı. İnsanlar için herhangi bir barınma ya da yiyeceğe ulaşma imkanı yok. Bugün sabah sadece kahvaltı dağıtıldı. İnsanlar kendi arasında çorba pişirip getiriyor. Dışarıda bekleyen cesetler var, alamıyorlar. Öncelik canlıları çıkarmak olduğu için ama sokakta cesetler bekliyor. Burada durum çok kötü.”

Munzur Arama Kurtarma Derneği üyeleri ve AFAD arama kurtarma gönüllüleri olarak bölgeye ilk kendilerinin geldiğini ve depremin ilk günü saat 15.00 civarında bölgeye intikal ettiklerini aktaran Kıt, “Biz sabah 06.00 gibi yola çıktık. Malatya yolu kapalı olduğu için bizi Siverek Ergani yolu üzerinden çevirdiler. O yüzden gelmemiz altı saati buldu. Gelir gelmez enkaza gittik. Merkezdeki köylere gidilebilmiş. Ancak diğerleriyle ilgili bilgim yok” diyor.

Adıyaman- Fotoğraf: Duygu Kıt

Adıyaman- Fotoğraf: Duygu Kıt

Adıyaman Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Erdal Yavuz ise şu anda Adıyaman merkezde. Dr. Yavuz, Yeşil Gazete’ye bölgedeki yıkımlara, soğuk geceye ve tıbbi müdahale koşullarına dair şunları anlatıyor:

“Hiçbir yer girilebilecek gibi değil Adıyaman’da. Çoğu kişi arabalarda veya dışarıda bir şekilde kaldı. İl dışına gitmeler başladı bugün. Dışarıya imkanı olanlar gidebiliyor. Yardımlar geliyor artık. Ulaşılmayan enkaz hala var. Umut kesilen enkazlar da var, hiç gidilmeyen enkazlar da var. Can kaybı  tahminimce binlerin üzerindedir.”

Adıyaman- Fotoğraf: Duygu Kıt

Adıyaman- Fotoğraf: Duygu Kıt

İnsanların arabalarda kaldığını ancak yakıtın bittiğini de aktaran Dr. Yavuz, “Bugün bir petrol ofisi açıldı. Oradan da sınırlı sayıda alabiliyor insanlar. Yer yer yemek yardımı yapılıyor ama yeterli değil. Yeni yeni çadır yerleri belirlendi, belki bugün kurulur” diyor.

Adıyaman- Fotoğraf: Duygu Kıt

Adıyaman- Fotoğraf: Duygu Kıt

Kentte epey ekip bulunduğunu, sağlıkçıların da dün itibarıyla geldiğini aktaran Dr. Yavuz, “Sevkler de başladı. Acile ilk günkü yoğunluk gibi yaralılar gelmiyor. Kırmızı kod dediğimiz kalp masajı yaptığımız ciddi hastalar ilk günkü gibi gelmiyor. Ama hala yaralılar geliyor. Bir sürü doktor, sağlıkçı arkadaşımızı kaybettik. Hastane ortamında kesinlikle telefonla konuşamıyoruz, çok kalabalık, yoğun. İlaç destekleri geliyor ama çok ihtiyaç var hala” diyor.

Adıyaman Valisi’nin gülmesi tepkilere neden oldu

Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, “Adıyaman sahipsiz”, “Yardımlar nerede?” diye slogan atan depremzedelere gülerek karşılık verdi. Valinin il enkaz halindeyken gülmesi tepkilere neden oldu. Ayrıca AKP’li Mehmet Metiner, “Ne var yani, tebessüm etmesin mi? Umut aşılanmasın mı? Ağlasın mı hüngür hüngür?” diyerek Çuhadar’a destek oldu.

Adıyaman- Fotoğraf: Duygu Kıt

Adıyaman- Fotoğraf: Duygu Kıt

You may also like

Comments

Comments are closed.