Doğa Mücadelesi

“Adana Zehir Soluyor” eylemi gerçekleşti

0

Eğitim-Sen Adana Şubesi Çevre Komisyonu’nun düzenlediği “Adana Zehir Soluyor” çevre yürüyüşü yağış altında gerçekleşti. Yaklaşık 50 çevre gönüllüsü ellerinde dövizlerle slogan atarak 5 Ocak Meydanı’ndan İnönü Parkı’na kadar yürüdü.

Adana ilinin çevre sorunlarını masaya yatırarak çözüm için kamuoyu oluşturmak isteyen Eğitim-Sen Çevre Komisyonu, ilk olarak bedava dağıtılan kalitesiz kömürlerin kullanımı sonucu ortaya çıkan hava kirliliği hakkında bir etkinlik düzenlediler. Hazırlanan dövizler ve atılan sloganlarla hava kirliliğine neden olan kömürün kullanımını protesto eden katılımcılar, etkinlik sırasında yüzlerine taktıkları maskelerle izleyenlerin dikkatini çekmeyi başardı.

İnönü Parkı’na kadar farklı çevre sorunlarına yönelik sloganlar seslendiren katılımcıların, oy hesaplarıyla bedava kömür dağıtan AKP’yi hedef alan sloganları da dikkatlerden kaçmadı. İnönü Parkı’nda ise Çevre Komisyonu üyesi Münir Korkmaz bütün katılımcılar adına, hazırlanmış olan basın bültenini medya mensuplarının önünde okudu.

 

Bizler Susmayacağız!

Basın açıklamasında; Adanalıların sağlığı hiçe sayılarak, hava kirliliğine neden olan bedava dağıtılan kömürlerle, Adana Valiliği başta olmak üzere, merkezi ve yerel tüm yetkililerin duyarsız tavırları eleştirilirken; insanları üşümek ya da zehirli hava solumak arasında seçim yapmaya zorlayan bir anlayışın olduğu dile getirildi. Basın açıklaması sık sık katılımcıların sloganlarıyla kesildi.

Çözüm Belli; Merkezi ısıtma sistemleri!

Her gün binlerce sobada yakılan kömürün atmosferi çöplük haline getirerek, insanların temiz hava ihtiyacını karşılayamaz hale getirdiğini belirten Korkmaz, insan sağlığına duyarsız bu davranışın oy odaklı olduğunu belirtti. Ayrıca bu sorunun, merkezi ısıtma sistemleriyle büyük oranda çözüleceğini de vurguladı.

Yetkililere hava kirliliğini ihbar ediyoruz!

Adana İl Çevre Müdürlüğü’nde gelişmiş hava kirliliği ölçüm cihazlarının bulunduğunu vurgulayan Münir korkmaz, hava kirliliğinin yoğun olduğu 17:00 ile 21:00 saatleri arasında Adana’nın değişik noktalarında periyodik ölçümler yapılması gerektiğini, böylece gerçeğin ortaya çıkacağını söyledi. Ayrıca TMMOB’ye bağlı Çevre Mühendisleri Odası Adana Şubesi’ni, Adana Tabip Odası’nı ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Bölümü’nü göreve çağırdıklarını da dile getirdi.

Sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşamak, en doğal insan hakkımızdır!

Basın bülteninin sonunda ise, Adana’da yaşanan çevre sorunlarını her zaman dile getireceklerini belirten Korkmaz, “Havamızı, suyumuzu, kentimizi, yaşamımızı, halkımızı, haklarımızı savunmaya devam edeceğiz” dedi. Vurgulanan konunun takipçisi olacaklarını, sonuçları izleyeceklerini ve çevresel konularda duyarlılıklarını sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.

(ekolektif)

You may also like

Comments

Comments are closed.