2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiyeVideo

Adana yeniden sallandı: 35 kişi hayatını kaybetti

0
Fotoğraf: Armağan Kabaklı, Adana, Çukurova

Merkez üssü Kahramanmaraş‘ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki depremde etkilenen on ilde son açıklamalara göre; can kaybı 912’ye, yaralı sayısı beş bin 385’e ulaştı. Depremin ardından artçılar yaşanmaya devam ediyordu ancak dakikalar önce Kahramanmaraş merkezli yeni bir deprem daha meydana geldi. Son deprem 7,6 şiddetinde yaşandı. Sarsıntı birçok ilden hissedildi. Depremin en çok hissedildiği şehirlerden biri de Adana oldu.

Her iki deprem esnasında da Adana’da olan Gazeteci Armağan Kabaklı, Çukurova’ya bağlı Güzelyalı Mahallesi’nden izlenimlerini paylaştı. Kabaklı yıkılan 11 binadan biri olan Hasan Alpargün apartmanında çalışmaların sürdüğünü, bu ana kadar enkazdan yalnızca beş kişinin çıkartılabildiğini ve bu kişilerden yalnızca 13 yaşlarındaki bir çocuğun canlı çıkarıldığını aktardı.

Kabaklı, bölgede arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ancak koordinasyon anlamında eksiklikler olduğunu bildirdi.

Fotoğraf: Armağan Kabaklı, Adana, Çukurova

Adana Tabip Odası‘nın bölgedeki hastanelerden ulaştığı bilgilere göre şu ana kadar şehirde hastanelere götürülen depremzedelerden 35’i hayatını kaybetmiş durumda.

14 katlı olan Hasan Alpargün binasında, her katta üçer dairenin olduğunu belirten Kabaklı, bölgede yaşananları şöyle aktardı:

“34’ten fazla ailenin yaşadığı bir bina. Tamamen çökmüş durumda. Bina depremi görür görmez çöküyor. Bina 1998 depreminden önce yapılmış. 1998’i alatmış ama bu depremi atlatamıyor. Yağmur biraz işleri zorlaştırıyor. Koordinasyon konusunda da ciddi manada da eksiklikler var. Vinç geleli bir saat oldu. İnsanlar birbirilerine agresif bir şekilde bağırıyor.”

Çukurova Belediyesi’nin depremzedeler için sabahın ilk saatlerinde parklarda bulunan emekli dinlenme evlerini açtığını ve herkesin dinlenme evlerini kullanabileceğini duyurduğunu aktaran Kabaklı, yağmurdan dolayı toplanma alanlarına gidilmediğini bunun yerine Adana istasyon meydanı, diğer parklar ve geniş bulvarlarda insanların araçlarında beklediğini aktardı.

Öte yandan esnaf da hem depremzedelere hem de arama kurtarma ekiplerine dükkanlarını açarak yardımda bulundu.

Ayrıca depremzedelerin veya bölgede bulunan vatandaşların evlerine girmememeleri yönündeki hayati uyarıları dinlemeleri talep ediliyor.

Ek olarak bölgede enkazın altında yakınları olan insanların sinir krizleri yaşadığı ve gergin oldukları belirtiliyor. Kabaklı, bu insanların ulaşması için bilgi verecek bir masanın henüz kurulmadığını aktararak koordinasyondaki sorunlara işaret ediyor.

Son yaşanan 7,6 şiddetindeki deprem ise bir binanın yan yatmasına sebebiyet verdi. Bölgedeki her bina canlılar için hala bir tehlike noktası.

Ek olarak cemevlerinden de destek konusunda açıklama geldi. Adana Cemevi barınma ve gıda konularında depremzedelere 7/24 yardımda bulunulacağını açıkladı.

Öte yandan bölgelere çadır içi soba, uyku tulumu, uzay battaniye, cep ısıtıcı, sentetik içlik, eldiven, polar battaniye, polar ara katman, kışlık bot gibi yardım malzemeler gerekiyor. Malzemelerin gönderilecek adres ise AKUT Vakfı Kartal yerleşkesi. 

AFAD ekiplerine ise şu numaralardan ulaşabilirsiniz:

  • MARAŞ: 0344 224 14 14
  • ANTEP: 0342 336 26 92
  • ADIYAMAN: 0416 216 12 31
  • HATAY: 0326 216 10 67
  • ANKARA 112 AÇM: 0312 112 00 00

You may also like

Comments

Comments are closed.