Adalar halkı bugün (8 Temmuz) “Adalar şehirleşmesin” diye Saraçhane Parkı‘nda bir araya gelerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nin (İBB) önünden Ekrem İmamoğlu‘na seslendi.
Basın açıklamasını belediye sınırları içinde yapmalarına izin verilmeyen aktivistler, basın açıklamasını belediye binasının önündeki kaldırımda okudu.
Adalılar adına basın açıklamasını okuyan Dolunay Baykul, “Koruma bölgesi olan Adalarımız’da yollara sığmadığı için ‘azmanbüs’ adını taktığımız araçların olamayacağını bir kez daha haykırmak için buradayız” diyerek İmamoğlu’na seslendi.
‣ İmamoğlu Adalar’da toplu ulaşımda ısrarlı: Çalışıyoruz ama şu anda farklı bir araç imkanı yok
‣ Azmanbüsler: Hizmet değil tahribat
‣ Adalar Sivil İnisiyatifi’nden minibüs tepkisi: ‘Yürünebilir Adalar istiyoruz’
Adalar ulaşım planı istiyor
Protestolarda Adalar’ın plansız yönetimini eleştiren halk, “İdare Mahkemesi’nin, yok hükmünde dediği UKOME kararına dayanarak Adalar’ı motorize hale getirdiniz. Şimdi de Adalar’da toplu taşımanın zaruri olduğu iddiasıyla Ada yollarına sığmayan azmanbüslerle bunu sürdürüyorsunuz’ dedi.
Adalar halkı, 20 milyonluk mega kentin nadir yeşil ve yaya alanlarından biri olan bölgedeki ulaşımın turistlere değil Adalar’a hizmet vermesi gerektiğini savunuyor.
Adalar halkının ulaşım ihtiyaçlarının önceliklendirilmesi gerekirken turistlere araba hizmeti sunmaya çalışmanın yanlış bir planlama olduğuna dikkat çeken aktivistler, bölgedeki planlama ihtiyacını şu sözlerle dile getirdi:
“Yapılması gereken bütün medeni ülkelerde olduğu gibi Adalar’ın kapasitesinin belirlenmesi ve doğru bir ziyaretçi planlaması yapılmasıdır. Ziyaretçilerin Adalar’a has güzellikleri yürüme, bisiklet ve deniz araçlarıyla da keşfetmeleri sağlanmalıdır. Ada içi ulaşım tescilli AdaMini taksilerle kolaylıkla sağlanabilir.”
Dünya mirası olması gerekirken tahrip ediliyor
Koruma bölgesi olarak belirlenen Adalar’ın yolları yaya yolu statüsünde bulunuyor. Dolayısıyla bölgede toplu taşıma servisinin sunulması Adalar’a sit statüsünü kazandıran özelliklerine zarar görmesi anlamına geliyor.
‣ Burgazada’da iki endemik bitki türü keşfedildi: Adalar ormanlarının korunması gerek
‣ Dünya Adalar Mirası: ‘Ada yolları yaya yoludur’
Basın açıklamasında “Bir diğer endişemiz de Azmanbüslerin kullanımının, Ada yollarının genişletilmesine, bahçelerimizin istimlak edilmesine, ormanlarımızın kesilmesine sebep olmasıdır. Bütün bunlar koruma altındaki kültürel varlıklarımızı, mimari mirasımızı, doğayı tahrip edecek, sokak canlarımızın yaralanmasına ve ölümlerine neden olacaktır” sözlerine yer verildi. Ardından İBB ve İETT, halkın sesini dinlemeye ve demokratik kararlar almaya davet edildi.
Adalar’ın doğası ve tarihi yapıları ile koruma altına alınması gereken bir yerleşim alanı olduğuna dikkat çeken Adalar Dünya Mirası, “Adalar’da motorlu taşıt kullanımının yapılaşma baskısına, ekosistemin tahribatına, orman yangınlarına ve kazalara zemin hazırladığından kaygı duyuyoruz” dedi.
Ulaşım projesi için zaman çizelgesi sunuldu
İmamoğlu’nun ve İBB’nin verdiği sözleri yerine getirmeyerek güven ortamının kaybedilmesine yol açtığını söyleyen Adalar Dünya Mirası, ‘azmanbüslerin Adalar yollarına sokulmayacağı’ sözünden başlanarak verilen tüm sözlerin yerine getirilmesini istedi.
Ardından Adalar’da ulaşım sorunu için yerel halkın görüşlerinin dikkate alındığı projeler oluşturulması ve uygulanması için bir zaman çizelgesi sunuldu.
Adalar Dünya Mirası, İBB’den ada yollarına uygun tasarım için ilgili firmalara 15 Temmuz’a kadar çağrı yapmasını istedi. Çağrıyı alan kuruluşların tasarımlarını teslim etmesi için sunulan tarih ise 1 Eylül.
Ardından İBB’ye iletilen önerilerin basın ve medya yoluyla İstanbullular ile paylaşılması, kamuoyunun yorumları doğrultusunda 15 Eylül’e kadar açılacak bir anket yoluyla tasarımın belirlenmesi planlanıyor.