YerelEkolojiManşet

Adalar’da sit alanına tuvalet inşaatı: Bu tek sorun değil, yakında orman yerine yol kalacak

0

İstanbul Burgazada sahildeki sit alanına 50 metrekarelik umumi tuvalet inşa ediliyor. Sahile 50 metrekarelik bir konteyner konulmasına ise Adalılar tepki gösteriyor. Ada’nın sit alanı olduğunu belirterek İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nin taleplerini dikkate almasını talep ediyorlar.

Dünya Mirası Adalar Girişimi’nden Derya Tolgay adalarda yaşanan tek sorunun tuvalet inşası olmadığına dikkat çekiyor.

Yeşil Gazete‘ye konuşan Tolgay, “800 metre karelik Burgazada ormanına Orman Genel Müdürlüğü tarafından yangın bahane edilerek yollar açıldı. Adalılar çok tepkili. Çektiğim her yol başka bir yol. Daha birçok yol var bu 800 metrelik alanda. Yakında orman yerine sadece yol kalacak” diyor.

Benzer sorunun Heybeliada‘da yaşandığını da belirten Derya Tolgay, “Çitlerle çevrenlendi. Bir yangın daha çıkması halinde insanların kaçabilmesi bile imkansız hale getirildi.” diyor.

Heybeliada’da 2020 yılında 6 hektar, 2021 yazında ise 7 hektar orman yanmış ardından “hasta ağaçlar” olduğu belirtilerek birçok ağaç kesilmişti. 

Adalar’da yaşanan sorunların üzerini örtmek için tuvalet inşası gündeme geldi diyen Tolgay, Adalar’da ne olduğu sorumuza şu yanıtı veriyor:

“Bir hafta önce Heybeli, Burgazada ve Büyükada’yı gezdim. Kıyıların tüm devlet kurumları tarafından konteynerler ve başka yapılarlarla işgali söz konusu. Örneğin, benim evim kıyıya sıfırdır. Emniyet bu kıyıya kısa sürede kontrol amaçlı diyerek ekstra bir alan daha açtı. Arabalarını da buraya park etmeye başladılar. Burası tam kıyı, halka açık olan bir yer. Bu sadece bir örnek. Heybeliada’da Sadıkbey Plajı’na iki, üç yıldır tamamen yasa dışı bir işlem uygulanıyor. Kıyı peyzajı tamamen söküldü, ağaçları kesildi, betonla kaplandı, inşaat alanları var, denize sıfır binalar yapıldı. Bu inşaatlar durdurma kararı olmasına rağmen halen devam ediyor. İBB Burgazada’ya bahsettiğimiz tuvalet inşasından aşağı yukarı dört, beş misli büyüklüğünde denize sıfır otobüs terminali gibi bir terminal yaptı. Şu anda da yeni bir çukur kazılıyor, oraya da tuvalet konteynırı koymayı planlıyorlar.”

Derya Tolgay, Adalar’da tuvalet ihtiyacı bulunduğu söylüyor ancak bunun nereye ve nasıl yapılacağının önemli olduğunu vurguluyor. Büyükşehir Belediyesi’yle yaptıkları görüşmeleri hatırlatarak sözlerini şöyle tamamlıyor:

‘Sorun yapılması değil, nereye ve nasıl yapılacağı’

“Adalar sit bölgesi diyoruz ve Adaların şehir planlamaları yapılırken aşağı yukarı iki sene boyunca İBB bizlerle, sivil toplum insiyatifleriye toplantılar yaptı. Ortaya bir strateji planı çıkarıldı. Bunun en başında ekoloji vardı. Adalarda bir tuvalet ihtiyacı var. Konumuz olması veya olmaması değildir. Bunun nerede ve nasıl olması çok önemlidir. Bu kadar eski demode, ekolojiye zarar verecek, doğa uygun olmayan bir modeli adaya getirmek abesle iştigaldir. Ekolojiye uygun bir tuvalet yapılabilir. Her zaman burada yaşayan insanların söyledikleri, fikirleri önemliymiş gibi davranılıyor ama asla uygulama bu şekilde gerçekleştirilmiyor. Ormanlara yollar yapılıyor. Özetle devlet kurumlarından belediyesine hepsi şu anda hem kıyıları hem de ormanları müthiş bir plansızlıkla adeta sit alanı olmaktan çıkarmaya gayret ediyor. Adaların her birinin bir şehir olmasını istiyor gibi davranıyorlar. Yapılan uygulamalar bunu gösteriyor.”

Ekrem İmamoğlu’na çağrı

Adalılar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu‘na çağrıda bulunarak, “Burgazlıların istekleri doğrultusunda Ada’nın SİT statüsüne ve boyutlarına uygun, bir çözüm geliştirilmesini talep ediyoruz” diyor. Ada Gazetesi‘nde yayımlanan açıklama şöyle:

“Burgazadası’nın tamamı SİT alanıdır. Yapılacak her türlü uygulamada bu husus ve Ada’nın 1.5 kilometrekarelik yüzölçümü gibi özel koşulları göz önüne alınmak zorundadır. Aksi takdirde korunması ve şehirleşmesinin önlenmesi mümkün olmaz.

Ada’nın herkes tarafından kabul edilen umumi tuvalet gereksinmesinin de bu çerçevede değerlendirilerek, Burgazlıların istekleri doğrultusunda Ada’nın SİT statüsüne ve boyutlarına uygun, bir çözüm geliştirilmesini talep ediyoruz. Burgazlılar olarak bize dayatılan bu tür uygulamaları kabul etmeme ve adamızı koruma konusunda son derece kararlıyız. Sayın Ekrem İmamoğlu’ndan gerçek bir katılımcı demokrasi örneği vererek Burgazlıların taleplerine kulak vermesini istiyoruz.”

Adalar’da tuvalet inşası 2021 yılında da gündeme gelmişti. Adaya getirilen seyyar tuvaletler sahile sıfır, bir zamanlar konserlerin verildiği yere koyulmuştu.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.