Hayvan HaklarıManşetUlaşım

Adalar’da faytonculara ödemede sona gelindi, elektrikli araçlar hizmete giriyor

0

Büyükada’da geçtiğimiz aralık ayında görülen ruam hastalığı yüzünden 81 atın öldürülmesi ve faytonculuğun ulaşım amacıyla kullanılmasının yasaklanmasının yankıları sürüyor. Bazı faytoncular, fayton ve at paralarının ödenmediğini ve ahırlarda tutulan atların sağlık durumunun kötü olduğunu belirtirken, Adalar Belediyesi kaynakları son durumu Yeşil Gazete‘ye şöyle anlattı:

“Dün itibarıyla toplam 277 sahibinden 215’i sözleşmelerini imzalayıp fayton başına 300.000 olarak belirlenen paralarını almaya başladı. 60 civarında kişinin ise işlemleri sürüyor. Adalarda bulunan 1300 civarı attan, 1000’in üzerindeki hayvanın satın alınması işlemi bitti. Satın alınan atlar, Büyükada’daki yasal ahırlarda toplandı.”

Sözkonusu ahırlarda atların rahat hareket edebilmesi için alan açıldığını söyleyen Belediye yetkilileri, “Bir süre burada tutup güvenliklerini garanti altına aldığımız aşamada hayvanları Ada dışına çıkaracağız” dedi.

Ancak halen atların nereye götürüleceği konusunda soru işaretleri sürüyor. Yer için talepte bulunulan Tarım ve Ormancılık Bakanlığı’nın bir yer göstermediği öğrenildi. Atlar için toplu bir yer bulunmasının yanı sıra, “sahiplendirme” opsiyonunun da düşünüldüğü kaydedildi.

Elektrikli araçlar yazdan önce hizmete girecek

Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediyesi de (İBB), Adalar’da yerli halk ve ziyaretçiler iki tip elektrikli aracı seçerek satın almalara başladı. Yeni araçlar, yaz sezonu açılmadan hizmete girecek.

İBB, atlarda geçtiğimiz aylarda görülen ruam hastalığı ve 80’i aşkın hayvanın öldürülmesi nedeniyle faytonların İstanbul Valiliği tarafından yasaklanmasından sonra, Adalar’daki ulaşım taleplerinin karşılanması amacıyla çalışma başlatmıştı. Bu amaçla, Adalar’ın doğal ve kültürel yapısına uygun, çevreye duyarlı, sessiz, ilçede trafik yoğunluğu oluşturmayacak büyüklükte elektrikli araçların kullanılmasına karar verilmişti.

Konuyla ilgili açıklama yapan İBB Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Orhan Demir, Adalar’da yaşayan vatandaşlar ile ilçeyi turistik amaçlarla ziyaret edenlerin farklı yolculuk talepleri bulunduğunu belirterek, bu nedenle, kullanılacak elektrikli araçların da farklı büyüklük ve kapasitelerin tercih edildiğini söyledi.

Araçları İETT işletecek

Araç seçimi yapılırken, engellilerin kullanımına uygun olmasına özen gösterdiklerine dikkat çeken Demir, Adalar’da yaşayanların günlük ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak üzere İETT tarafından işletilmesi planlanan 13 yolcu kapasiteli araçlar satın alındığını dile getirdi: 

“Adanın fiziksel koşulları ile yüksek eğimli yolları göz önüne alınarak, konutları ile iskeleler ya da alışveriş/rekreasyon mekanları arasında erişim güçlüğü yaşayan yaşlı, çocuklu, engelli vatandaşlarımıza hizmet amaçlı, talep bazlı çalışacak ve kapıdan kapıya özel hizmet verecek, küçük araçlar da sipariş edildi. Bu araçlar Adalar’da yaşayan ya da çalışan kişilerin yolculuk taleplerinin yanı sıra, ziyaretçiler, gruplar ya da aileler için gerek turlar, gerekse farklı rekreasyon bölgelerine erişim sağlamak üzere kullanılacak. Tümü elektrikli ve çevreci bu araçların yaz sezonundan önce hizmete girmesi planlandı.”

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.