EkonomiManşet

Açlık Sınırı 992, Yoksulluk Sınırı 3136 lira

0

DİSK-AR tarafından Sağlık Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi’nin desteği ile yapılan araştırmada kasım ayında açlık sınırı 992 lira, yoksulluk sınırı 3136 lira olarak belirlendi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), Kasım ayı için açlık ve yoksulluk sınırlarını açıkladı.

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı biçimde alması gereken kalori miktarı üzerinden hesaplanan beslenme kalıbı dikkate alınarak hazırlanan araştırmanın sonuçlarına göre, dört kişilik bir aile için açlık sınırı 992, yoksulluk sınırı ise 3136 lira olarak açıklandı.

Dört kişilik bir ailede sağlıklı beslenmek ve insanca yaşayabilmek için gerekli olan 3136 liralık harcama şöyle bölünmüş:

* Gıda, İçecek vs: 992 lira

* Giyim ve ayakkabı: 196 lira

* Kira, su, elektrik vb: 887 lira

* Mobilya, ev bakımı: 180 lira

* Sağlık: 70 lira

* Ulaştırma: 306 lira

* Haberleşme:  135 lira

* Eğlence ve kültür hizmetleri: 69 lira

* Eğitim: 61 lira

* Lokanta, yemek, otel vb: 130 lira

* Çeşitli mal ve hizmetler: 111 lira

DİSK-AR tarafından Sağlık Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyabetik bölümünün hazırladığı “Türkiye’ye özgü beslenme kalıbı”nın, farklı kaynaklardan değerlendirilerek yenilenmesi sonucunda elde edilen veriler dikkate alınarak yapılan araştırmada esas alınan kalori miktarları şöyle:

4-6 yaşındaki çocuk için 1963 kalori

15-18 yaşındaki çocuk için 3244 kalori

Yetişkin erkek için 2953 kalori

Yetişkin kadın için 2658 kalori

Asgari ücretin bir ailenin beslenmek için yapması gereken harcamanın üçte ikisini, insanca yaşamak için yapması gereken harcamanın ise beşte birini karşıladığının ifade edildiği araştırmada, asgari ücretin insan onuruna yaraşır, yoksulluğu giderici bir araç olarak nasıl kullanılabileceğinin tartışılması gerektiğinin altı çizildi. (EKN)

* Araştırmanın tamamı için tıklayın

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.