ManşetTürkiye

Açlık Grevinde 62.gün. BDP Milletvekilleri de greve başladı. Erdoğan, “İdam” istiyor

0

Cezaevlerinde tutuklu bulunan PKK ve PJAK’lıların 12 Eylül’de başlattıkları açlık grevlerinde bugün 62. güne girilmiş durumda. 3 ana talep ile açlık grevlerine başlayan tutuklular, “Abdullah Öcalana yönelik tecridin kaldırılmasını, Ana Dilde savunma yapma haklarının kendilerine verilmesini ve Ana Dilde eğitim için gereken şartların yerine getirilmesini” talep ediyorlar. Açlık Grevinin 62. gününde hükümet kanadında oyalama taktikleri devam ederken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “İdam cezasını” yeniden gündeme getirdi. BDP’li milletvekiller ise açlık grevine başladı.

BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak, DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk ve BDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Adil Kurt ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladıklarını açıkladı.

Kışanak yaptığı açıklamada, “Endişeliyiz, kaygılıyız, çözümsüzlüğe tepkiliyiz. ‘Çözüm olsun’ diye de kendi sorumluluklarımızın gereğini yerine getirmeye kararlıyız” dedi.

Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir de BDP’li belediye başkanları adına kendisinin ölüm orucuna katıldığını duyurarak ayrı bir açıklama yaptı. Baydemir, “”Hükümetin ortaya koyacağı bundan sonraki tavır ve cezaevlerinde açlık grevlerinin sonuçlanma şeklinin biz seçilmişleri de yol ayrımına getireceğini kamuoyu çok iyi bilmelidir” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise ,Cumartesi günü helikopter kazasında hayatını kaybeden askerlerin ailelerine taziyelerini sunmak için gittiği Trabzon’da “Bu açlık grevleriydi, ölüm oruçlarıydı bunlar şantajdır, bunlar blöftür, bunlar şovdur. Biz sağlıkla ilgili gerekli müdahaleyi yaparız” şeklinde konuştu.

Trabzon Havaalanında, “Başkanlık yakışır sana” pankartı ile karşılanan Erdoğan, yaptığı konuşmada terörle mücadelenin kararlı bir şekilde devam ettiğini belirterek, “Sonunda inşallah terörü ezeceğiz” diye konuştu.

Endonezya’daki temasları sırasında idam cezasına ilişkin açıklamalarda bulunduğunu da ifade eden Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

”Ölümler karşısında, öldürmeler karşısında gerekirse idam cezası yeniden masaya getirilmelidir’ dedim. Çünkü devletin, öldüreni affetme yetkisini biz kendimizde görmüyoruz. Bu yetki öldürülenin ailesine aittir, bize ait olamaz. Bununla ilgili düzenlemeleri yapmak gerekir. ‘Efendim Avrupa Birliği’nde öyleymiş.’ Biz bir kere bu noktada öyle bir adım attık. Bugün bakın ABD’de idam var, Rusya’da var, Çin’de var, Japonya’da var dünyanın birçok yerinde var. Bunlar BM Güvenlik Konseyi’nin ağırlıklı üyeleri. Yani Fransa, İngiltere hariç diğerlerinde var. O zaman durumumuzu gözden geçirmemiz lazım.”

Adalet Bakanı Sadulah Ergin, Anadilde Savunma yapılmasına imkan veren düzenlemelerin Başbakan Erdoğan’ın Endonezya ziyareti sonrasında parlamento’ya gönderileceğini açıklamıştı. Endonezya’dan sonra Brunei Sultan’ını ziyaret eden Erdoğan’ın dün akşam Türkiye’ye dönmesi ile beraber hafta içerisinde somut adımların atılması bekleniyor.

62. gününe giren açlık grevlerinde Emine Ayna ve Özdal Üçer’in grevleri 3’üncü gününe girerken 5 BDP’li milletvekilinde eyleme katılmasıyla TBBM’de 7 milletvekili açlık grevine girmiş oldu.

(Yeşil Gazete, BBC)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.