ManşetTürkiye

Açlık Grevinde 49. gün

0

Cezaevlerinde süren açlık grevleri 49. gününde. Hükümet yetkililerinin tutukluların taleplerinin karşılanmasına ilişkin hiçbir adım atmaması tutukluları her geçen gün ölüme biraz daha yaklaştırırken, dışarıda tutuklularla dayanışmak ve seslerini duyurmak amacıyla gerçekleştirilen hemen her eylemde de polis müdahalesi yaşanıyor.

Mardin’in Mazıdağı ilçesinde bir araya gelerek PKK ve PAJK’lı tutukluların süresiz-dönüşümsüz açlık grevine dikkat çekmek için AKP Mazıdağı İlçe binasına yürüyen kitleye polis müdahale etti. Özel harekat timlerinin saldırısına uğrayan kitle içinde bulunan BDP Mazıdağı İlçe Yöneticisi ve Mardin İl Genel Meclis Üyesi Emanet Eneş polislerin attığı gaz bombasının başına isabet etmesi sonucu ağır yaralandı. Kaldırıldığı Mardin Devlet Hastanesinde ameliyat edilen Eneş hâlâ yoğun bakımda tutuluyor.

Demokratik Özgür Kadın Hareketinin (DÖKH) açlık grevlerine dikkat çekmek için Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi önünde başlattığı eyleme de polis müdahale etti. BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna, BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, AP Eski Parlamenteri Feleknas Uca, BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri ve tutuklu ailelerinin yanı sıra çok sayıda kadının katıldığı eylemi polis zor kullanarak dağıttı. Bunun üzerine kitle Dicle Yas Evi’ne doğru yürüyüşe geçti. Yas evi önünde de kitleye biber gazıyla müdahale eden polis 1 kişiyi gözaltına aldı. Öte yandan BDP Diyarbakır Milletvekilleri Nursel Aydoğan ile Emine Ayna dün geceyi cezaevi önünde oturma eylemi yaparak geçirdi.

Halkların Demokratik Kongresi İzmir bileşenlerinin Eski Sümerbank önünde dayanışma amacıyla başlattığı açlık grevi eylemine de izin verilmedi. Kitleye müdahale eden polis 13 kişiyi gözaltına aldı.

BDP Bursa il örgütü üyelerinin açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla AKP binasına yapmak istedikleri yürüyüş de engellendi. Polis yüzlerce kişiye tazyikli su ve gaz bombalarıyla müdahale etti. Kitlenin de karşılık vermesiyle mahalle aralarında çatışmalar yaşanırken, bir grubun ellerinde döner bıçaklarıyla kitleye saldırmasına da polislerce göz yumuldu. Olaylar uzun süre devam etti.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), cezaevlerinde süren açlık grevlerine ilişkin bugün yapılacak eylemlere katılım çağrısı yaptı. BDP’nin 30 Ekimde (bugün) yaşamın her alanında çalışanların genel greve gideceği, esnafların kepenk açmayacağı, şoförlerin kontak kapatacağı, ‘topyekün direniş günü’ kararı aldığı hatırlatılan açıklamada, “Kürt halkı bu karar çerçevesinde tarihi bir sorumluluk alarak topyekün direnişe katılmalıdır” denildi.

Cezaevlerinde açlık grevleri sürerken dışarıda da eylemler yayılıyor.
Şırnak’In Cizre ve İdil ilçelerinde açlık grevindekilerle dayanışma amacıyla kurulan ‘direniş çadırları’nda bir çok kişi açlık grevlerine başladı.

Mardin Artuklu Üniversitesinden bir grup öğrenci ve bazı öğretmenler de Mardin Karayolu Parkı’nda 2 günlük açlık grevi başlattı. Siirt’te BDP yöneticileri ve belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu 10 kişi BDP Siirt il binasında açlık grevi başlattı. Bir çok kentte kurulan direniş çadırlarına ziyaretler de devam ediyor. Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi önünde süresiz-dönüşümsüz açlık grevi başlatanları ziyaret eden BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş “Şu anda dört bir yanda binlerce arkadaşımız dışarıda ve içeride açlık grevlerinde” dedi.

BDP İstanbul Milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Sırrı Süreyya Önder de Okmeydanı’ndaki Sibel Yalçın Parkı’ndaki açlık grevi çadırını ziyaret etti.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Mamak Meclisi de açlık grevindeki tutuklularla dayanışma amacıyla 1 günlük açlık grevi eylemi yaptı. HDK Mamak Meclisi adına konuşan Ali Ekber Çelik, “Bu talepler bir halkın talebidir, iradesidir. İrademizin çiğnenmesine, çocuklarımızın ölmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Özgür Demokratik Alevi Derneği (ÖDAD) tarafından Gazi Mahallesi’nde düzenlenen Halk Şöleni’nde konuşan BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, açlık grevleri ile ilgili hükümeti uyararak “Bu yanlışlıktan dönün ve yoldaşlarımızın taleplerini kabul edin, yoksa zindanları başınıza yıkarız” dedi. 

Ankara Aydın Sanatçı Girişimi adına yapılan açıklamada, “Kürt halkının en temel hakları için cezaevinde canlarını ortaya koyarak direnenler an geçtikçe ölüme gidiyorlar. Seyreden olamayız!” denildi.

“Akıl ve vicdan bu trajediyi onaylayamaz. Direniş değil onları öldüren, bu haklı direnişe kayıtsızlık öldürüyor” diyen aydın ve sanatçılar,  toplumsal barışı eşit hakların yaşatacağını, eşitliğin insan onurunu var edeceğini dile getirdiler. Ahmet Telli, Aydın Çubukçu, Şükrü Erbaş, Mahmut Temizyürek, Akif Kurtuluş, Mehmet Özer, Sezai Sarıoğlu, Fatin Kanat, Adnan Caymaz, Oktay Etiman, Temel Demirer, Sibel Özbudun, Ali Balkız, Bora Balcı, Yılmaz Demiral, Özcan Yaman, Hicri İzgören, İkbal Kaynar, Fadıl Öztürk, Mansur Balcı, Metin Kahraman, Kemal Kahraman, Attila Durak, Bayram Balcı, Aynur Uluç, Sema Bakırcı,  Özgün E. Bulut imzası ile yapılan açıklamada “Vazgeçemeyiz. Ölümlerin toplumda açtığı yaralar asla kapanmaz. Unutamayız. Direnişlerini anlıyor; katil olmayı reddediyoruz” denildi.

Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Cezaevinde süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde bulunan PKK’li tutuklular cezaevi yönetiminin kendilerini sindirmek için başta içecek su olmak üzere temel ihtiyaçlarını karşılamadığını belirttiler.

Ceyhan M Tipi Cezaevi’nde açlık grevine katılanların sayısı artarken, 14 tutukluya cezaevi idaresi tarafından açlık grevindekiler için yaşamsal önemde olan B1 vitamininin verilmediği belirtiliyor.

(Evrensel)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.