TürkiyeEğitimManşet

Açıköğretim ders notlarında cinsel istismarı meşrulaştıran ifadeler

0

Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, “Çocuk Gelişimi 2” dersinin notlarında, aile içinde çocuğa yönelik cinsel istismarı meşrulaştıran ifadelerin yer aldığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet‘ten Tuğba Özer‘in haberine göre, notlar Üniversite’nin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mücahit Dilekmen tarafından hazırlandı.

Notlarda “Aile içi cinsel istismarın nedenleri” başlığı altında, “Altı – sekiz yaşında kız çocuğu olmak”, “küçük kızda aniden gelişen baştan çıkarıcı tavırların varlığı” gibi “gerekçeler” yer aldı.

TKDF Başkanı Güllü: Mağduru failleştiriyor

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü, söz konusu ifadelere tepki gösterdi:

Beyefendinin öğrencilere öğrettiği “küçük kızda aniden gelişen baştan çıkarıcı tavır” olgusunun gerçek dünyayla alakası olmadığı gibi mağduru, ikinci bir mağduriyete sürükleyen bir zan altında bırakıyor. Mağduru fail yerine koyuyor. Bu sadece bu örnekte değil son üç yıldır karşılaştığımız bir olgu.

‘Dilekmen yargılanmalı’

Notlarda çocuğun cinsel obje olarak gösterildiğini ve bunun suç olduğunu belirten Güllü, Dilekmen’in yargılanması gerektiğini söyledi:

İstanbul Sözleşmesi, toplumsal cinsiyet eşitliği algısının eğitimle değişeceği fikriyle devletin bütün görevlilerine bir sorumluluk getiriyor. Bu ifadeler eşitliğe aykırıdır, çocuğu bir cinsel obje olarak gösteren hastalıklı bir yapıdır ve suçtur. Sadece üniversiteden atılması yetmez, gerçekten yargılanması gerekir. Düşünceleri sadece kendi fikri değildir, yetiştirdiği ve yetiştireceği öğrencilerle topluma sirayet ederek toplumun yapısını değiştirecektir.

Güllü, çocuk istismarı vakalarının 2019‘un Ekim ayından bu yana yüzde 30 oranında arttığına da değindi ve “Vakalar o kadar arttı ki, Adalet Bakanlığı verileri kapattı. TKDF 2015 verilerine göre, her on çocuktan dördü istismara maruz kaldı” diye konuştu.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.