2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

Açıklanan ölü sayıları yanlış değil eksik: Manipülatif gizleme söz konusu

0

Kahramanmaraş merkezli depremin üzerinden yedi gün geçti. 10 şehri yıkan depremde resmi verilere göre 29 bin 605 kişi yaşamını yitirdi. Bölgeden gelen görüntüler yıkımın büyüklüğünü gözler önüne sererken, bölgede görev yapan adli tıp uzmanları ve savcılar ölü sayısı verilerinin var olan rakamların çok altında olduğunu belirtti.

Türkiye depremde kaybedilen canların yasını tutuyor. Resmi verilere göre 29 bin 605 kişi yaşamını yitirirken kamuoyu bu kadar büyük bir yıkımda bu verinin doğru olup olmadığını merak ediyor.

Halktv.com.tr‘den Seyhan Avşar‘ın bölgede görev yapan bir savcı, adli tıp uzmanları ve bir avukattan edindiği verilere göre, Hatay’da çok sayıda yakınını kaybeden avukat Coşkun Atılğan enkazdan cansız bedeni çıkarılan kişilerin Narlıca’da kurulan bir birime götürülmesi gerektiğini belirterek, “Fotoğraflama ve defin belgesi alınması için oraya götürmek gerekiyor. Eğer cenazenizi oraya götürmezseniz ya da götüremezseniz teknik olarak yakınlarınız sağ gözüküyor” diye aktardı.

“İnsanlar böyle bir karmaşa içerisinde yakınlarını kendileri belge almadan defnediyor. Samandağ’dan, Reyhanlı’dan ya da diğer ilçelerden kolay mı cenazeleri Narlıca’ya götürmek? Verilen vefat sayıları eksik. Bu sayıları zaten gizlemeleri için bir şey yapmalarına gerek yok. İnsanlar defin belgesi almadan gömüyor yakınlarını. Manipülatif gizleme söz konusu. Bizler de defin ruhsatı almadan yakınlarımızı köyümüze gömdük.”

‘Ölü sayısı normalleşme sonrası tespit edilebilir’

Avukat Coşkun Atılğan’ın anlattıklarını deprem bölgesinde görev yapan savcı ve adli tıp uzmanlarına sorduk. Kamu görevlisi oldukları için isim vermek istemediklerini belirttiler. İki kamu görevlisinin anlattıkları ise şöyle:

“Maalesef anlatılanlar doğru. Özellikle ilçeler ve köylerde defin ruhsatı alınmadan gömülüyor. Bu karmaşa içerisinde insanlar cenazelerini getirmekte zorlanıyor. En büyük neden bu. Birde insanlar beklemek istemiyor. Herkes çok gergin. Resmi veriler yanlış değil. Eksik şimdilik. Enkazlar kaldırılıp normalleşme başlayınca tam vefat sayısı tespit edilebilir.”

You may also like

Comments

Comments are closed.