DünyaHayvan Haklarıİklim KriziManşet

AB’nin iklim hedeflerine zıt et ve süt ürünleri kampanyası tartışma yarattı

0
Avrupa Birliği’nin yürütme organı olan AB Komisyonu, 2022 yılında et ve süt ürünleri daha fazla tüketilmesini teşvik etmek amacıyla düzenlenecek kampanyalar için yaklaşık 90 milyon euro bütçe ayırdı.

Hayvan hakları savunucuları ve çevre örgütleri, komisyonun bu kararına tepkili. Örgütlere göre, daha fazla et ve süt ürünleri tüketimi, AB’nin iklim  hedefleriyle çelişiyor.

Komisyon, Avrupa’da üretilen et, süt ve süt ürünlerinin bütün dünyada tanıtılmasını ve geniş bir pazarda alıcı bulmasını amaçlıyor. Bu nedenle sektöre yönelik reklam kampanyaları için 2022 yılında yaklaşık 54 milyon euroluk bir bütçe ayrıldı. Ayrıca komisyon tarafından et ve süt ürünleri tüketimine yönelik kampanyalar için de 39 milyon euro harcanacak.

BBC‘nin aktardığına göre, AB Komisyonu tarafından desteklenen, “Wonderfullbeef.eu” (Mucize sığır eti) adlı internet sitesi üzerinden, tüketicileri daha fazla et ve süt ürünleri talep etmeye teşvik eden bir kampanya başlatıldı. “Lezzetli, güvenli, garantili: Avrupa sığır etinin tadını çıkarın”, “Sığır etimiz doğal olarak karşı konulamaz” ve vejeteryanlığa göndermede bulunan “Beefatarian olun” gibi sloganların yer aldığı internet sitesinde, çeşitli et yemekleri tarifi de yer alıyor.

ABD ve Kanada’da reklam

Kampanya kapsamında sığır etinin çok fazla rağbet görmediği Hollanda, Belçika, İtalya ve Fransa‘da bu ürünün tüketiminin teşvik edilmesi amaçlanıyor. Bu ülkelerde tanıtım ve teşvik kampanyaları için 1,7 milyon euro harcanacak.

ABD ve Kanada‘da, Avrupa etlerinin tanıtımı için yaklaşık 2 milyon euroluk reklam kampanyası düzenlenecek.

Danimarka ve İsveç’te ise domuz eti tüketimini arttırmak için AB Komisyonu desteğiyle kapsamlı bir reklam kampanyası başlatılacak. İskandinav ülkelerinde özellikle gençler bilinçli çok az et tüketiyor.

Hayvan hakları aktivistleri tepkili

Hayvan refahı için mücadele eden “Dier & Recht”, AB Komisyonu’nun bu girişimini sert şekilde eleştiriyor. Avrupalı vergi mükelleflerinin parasının bu şekilde harcanmasının tuhaf olduğunu savunan örgüte göre, bu kampanya aynı zamanda AB iklim ve sağlık hedeflerine de aykırı.

Dier&Recht yöneticisi Frederieke Schouten, AB sübvansiyonlarının sürdürülebilir ve bitki bazlı ürünlerle sınırlı olması gerektiğini belirtti.

Çevre örgütleri de karşı

Çevre ve iklim örgütleri de, üretimleri sırasında daha fazla sera gazı emisyonuna neden olunduğu için AB’nin bu ürünlerin tüketimini teşvik eden kararlarına karşı çıkıyor.

AB Komisyonu, tepkiler üzerine 2020 yılında tarımsal ürünlerin tanıtımı programını yeniden gözden geçirme kararı almıştı. Ancak bu karar hala hayata geçirilemedi. Hayvan refahı ve çevre örgütlerine göre, bunda Brüksel‘deki et lobilerinin etkisi büyük.

Avrupa Parlamentosu (AP) Çevre ve Tarım Komisyonu üyesi Jan Huitema, Hollanda’da yayımlanan Trouw gazetesine yaptığı açıklamada, “Fransa gibi muhafazakar tarım politikasına sahip ülkeler bu tür şeyleri durduruyor” dedi.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.