Dünya

ABHaber: Avrupa Parlamentosu Türkiye Raporu’nu sertleştirdi

0

Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin yakın takipçilerinden AB Haber sitesinin verdiği haberlere göre Avrupa Parlementosu grupları, 1 Şubatta yapılacak AP Dış İlişkiler Komisyonu oturumundaki ikinci değerlendirme öncesinde, Türkiye Raporu’nun tonunu sertleştirecek şekilde anlaştılar.

Kıbrıs sorunuyla ilgili rapora eklenmesine kesin gözle bakılan değişiklik önergelerini site için değerlendiren gözlemciler, bunları Türkiye’yi müzakere masasından kaldırmak için manevralar olarak niteliyor. Son haftalarda üst düzey Türkiye yetkililerinin de açıklamaları ilişkilerde yeni bir gerilim dönemine girildiğini işaret ediyordu. Radikal’den Murat Yetkin buna en büyük delil olarak Cumhurbaşkanı Gül’ün Avrupa Konseyi toplantısı için bulunduğu Strazburg’da AB ilişkilerini stratejik bir seçim olarak değerlendirmesini gösteriyor.

ABHaber’in aktardığı’na göre AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten’in (CD, NL) raporunun ilk görüşmesinin yapıldığı ilk oturumda parlementerlere yaptığı değişiklik önergesi vermeyin çağrısı dikkate alınmamış vaziyette. Bilhassa, raporun Kıbrıs sorunuyla ilgili kısmının  daha da sertleştirilmesi için bir irade gözleniyor. Halihazırda, Türkiye vaad ettiğinin aksine Kıbrıs Cumhuriyeti gemi ve uçaklarına limanlarını açmış değil. Buna karşılık AB de Kuzey ile doğrudan ticaret yollarını kolaylaştırmıyor ve bölgeye karşı ambargo devam ediyor.

Rapora 315 değişiklik önergesi verildiği, AP siyasi gruplarının uzlaşısıyla Kıbrıs paragraflarının daha da sertleştirildiği ve rapora Maraş’ın Rumlara iade edilmesini öngören ifadenin girmesi konusunda uzlaşı sağlandığı aktarılıyor. Buna göre raporda ”Mağusa’nın BM Güvenlik Konseyi’nin 550 sayılı kararı uyarınca yasal sahiplerine geri verilmesi gerektiği” cümlesi yer alacak.

Geçmiş yılların Türkiye-AB müzakereleri tecrübesi ve AB Haber’in analizince, Türkiye’yi AB ile müzakere masasından kaldıracak değişiklik önergelerinin çoğunun kabul edilmesi beklenmiyor. Ancak raporun geçen seneye oranla daha da sert olacağı şimdiden ortaya çıkmış durumda.

Bununla birlikte, rapora yönelik verilen kabul edilmesi beklenen değişiklik önergeleri de var. Son yılda Türkiye’de yükselen özgürlük alanının kısıtlandığına ilişkin kaygıların yansıması üzerine, basın, düşünce ve ifade özgürlüğü ile ilgili Türkiye’de yaşanan son gelişmelerle birlikte Türkiye’de alkol yönetmeliği olarak bilenen ‘Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”i eleştiren değişiklik önerilerin de rapora dahil edilmesi bekleniyor.

(Yeşil Gazete, ABHaber, Radikal)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.