ManşetTürkiye

AB’den Türkiye’deki yangın söndürme çalışmalarına üç uçakla destek

0

Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye’nin AB Sivil Koruma Mekanizması‘nı harekete geçirdiğini ve komisyonun Türkiye’de devam eden yangınlarla mücadele için İspanya’dan iki, Hırvatistan’dan bir adet Canadair tipi uçak göndereceğini duyurdu.

Yangın söndürme uçaklarının “rescEU” adlı Avrupa sivil koruma varlıkları içinde yer aldığı kaydedilen açıklamada, AB Acil Durum Müdahale Koordinasyon Merkezi‘nin Türkiye’deki yetkililerle sürekli iletişim halinde olduğu da vurgulandı.

‘Daha fazla yardım sağlamaya hazırız’

Avrupa Kriz Yönetim Komiseri Janez Lenarčič, Türkiye’ye daha fazla yardıma hazır olduklarını ifade etti:

AB, bu zor zamanlarda Türkiye ile sonuna kadar dayanışma içindedir. Yardım teklif eden bütün ülkelere çok teşekkür ediyorum. Aklımız sevdiklerini kaybeden Türkler ve öldürücü yangınlarla mücadele için elinden geleni yapan cesur insanlar ile beraber. Daha fazla yardım sağlamaya hazırız.”

‘İtfaiye uçağı göndermeye hazırız’

Bunun yanında Yunanistan, Türkiye’ye itfaiye uçağı göndermeye hazır olduklarını, ancak Türkiye’den teşekkür dışında olumlu bir yanıt gelmediğini söyledi.

Yunanistan hükümeti, ülkesinde çıkan yangınlara rağmen Türkiye’nin istemesi halinde itfaiye ve kurtarma birimlerinin yardıma gönderilmesi teklifinin halen geçerli olduğunu da belirtti.

Yunanistan basını, havadan söndürme araçlarının yetersiz kalması üzerine Türkiye’nin Rusya, Azerbaycan, Ukrayna ve İran gibi ülkelerden yardım talebinde bulunduğunu, ancak Yunanistan’dan gelen teklifleri yanıtsız bıraktığını yazdı.

‘THK’nin elinde uçak yok’

Sosyal medyada, yangınlara müdahale eden uçak ve helikopter sayısının az olması eleştirilmiş ve #havadanmudahaleistiyoruz etiketiyle paylaşımlarda bulunulmuştu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Türk Hava Kurumu‘nun (THK) yangın söndürmeye uygun uçaklarının bulunmadığını belirtmiş ve “THK’nın uçakları varmış falan. Bunu neye göre söyleyebiliyorsunuz? THK’nın elinde kullanılabilecek uçak yok. Biz 45 helikopterle çalışıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Uçakların kullanılmamasına tepki

Erdoğan’ın açıklamalarına, eski THK yöneticileri, pilotlar ve uzmanlar,  tepki göstermiş ve THK uçaklarının bakımının yapılıp rahatlıkla kullanılabileceği ifade edilmişti.

Uçaklarının bakımının yapılmayıp hangarlarda bilerek bekletildikleri de öne sürülmüştü.

İş insanı Alphan Manas Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımda, AB’nin Türkiye’ye yolladığı uçakların Türkiye’nin “modası geçmiş ve eski uçaklar olduğu için” kullanmadığı uçaklar olduğunu ifade etti:

AB Türkiye’deki orman yangınlarına destek olmak için uçak yolluyor. Yolladıkları siyasi otoritenin “Modası geçmiş ve eski uçaklar olduğu kullanmıyoruz.” dediği THK’nın elinde bulunan Canadair CL-215 uçakları.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.