İstanbul SözleşmesiKadınManşetTürkiye

AB’den İstanbul Sözleşmesi tepkileri yağıyor: Mevcut hükümetin gerçek yüzü

0
Türkiye‘nin İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile çekilmesi, hâlâ tam üyelik adayı olduğu Avrupa Birliği‘ndeki birçok yetkilinin tepkisi çekti. 

Birliği yasama organı olan Avrupa Parlamentosu‘nun Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Twitter’dan yaptığı paylaşımda kararın Türkiye’de “hükûmetin gerçek yüzünü gösterdiği” değerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye’nin cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiği haberini alarak uyanınca perişan oldum. Bu mevcut Türkiye hükûmetinin gerçek yüzü: Hukukun üstünlüğünü umursamamak, insan hakları konusunda tamamıyla yanlış yönde gitmek. Umarım (AB Komisyonu Başkanı) von der Leyen ve Avrupa Komisyonu Başkanı (Charles Michel) başka bir yergiden önce bunu görür.

‘Kahredici bir adım’

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, Cumhurbaşkanı Kararnamesi’nin Türkiye’de, Avrupa ve ötesinde, kadınların korunmasını tehlikeye attığını belirtti. Buric, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

“Türkiye’nin kadına yönelik şiddete karşı İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğini duyurması kahredici bir haberdir. İstanbul Sözleşmesi, 34 Avrupa ülkesini kapsar ve kadınları her gün karşılaştıkları şiddetten koruma konusunda altın değerinde uluslararası bir çaba olarak kabul edilir. Bu adım, Türkiye, Avrupa ve ötesinde kadınların korunmasını tehlikeye atan büyük bir geri adımdır” ifadesini kullandı.

‘Türkiye, AB’den maraton koşar gibi uzaklaştı’

AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eş Başkanı, AP üyesi, Yeşiller grubundan Sergey Lagodinsky de Ankara’nın gelecek hafta yapılacak Avrupa Birliği Konseyi zirvesinden önce İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini “provokasyon” olarak nitelendirdi.

Twitter üzerinden bir paylaşımında bulunan Lagodinsky, “Son 24 saatte Türkiye hükûmeti AB ile olan son ortak duruşlarından maraton koşar gibi uzaklaştı” yazdı.

Lagodinsky, “İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılmak bunun doruk noktasıdır ve gelecek hafta yapılacak AB Konseyi zirvesinden önce bir provokasyondur. İyi değil” dedi. 

Dünya basını: Muhafazakarların son zaferi

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı dünya basınında da geniş yer buldou. 

Finansial Times, çekilme haberini “Hak grupları, yüksek oranlarda aile içi istismar ve kadın cinayetine maruz kalan bir ülkede onları daha büyük riske atacağını söylüyor” diyerek verdi.

Geçen yıl Türkiye’de en az 200 kadının cinsiyetleri nedeniyle öldürdüğünü hatırlatan gazete, “Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, Türkiye’deki kadınların neredeyse yüzde 40’ı partnerlerinin elinde şiddete maruz kalıyor, bu oran Avrupa’da yüzde 25” dedi. 

Al Jazeera, “Erdoğan’ın iktidar partisindeki muhafazakarların son zaferinde Türkiye, kadına yönelik şiddeti önleme ve bunlarla mücadele amaçlı dünyanın ilk bağlayıcı anlaşmasından çekildi” ifadelerini kullandı. 

ABD merkezli ABC, “Türkiye, 10 yıl önce ilk imzaladığı ve en büyük şehrinin adını taşıyan, kadınları şiddetten koruyan bir Avrupa anlaşmasından çekildi” ifadelerini kullanırken, kadınların eylem çağrılarına yer verdi.  

Reuters haber ajansı ise kararın Erdoğan’ın hak ve özgürlükleri iyileştireceğini ve AB standartlarının karşılanmasına yardımcı olacağını söylediği yargı reformlarını açıklamasından hemen sonra geldiğine işaret etti. 

You may also like

Comments

Comments are closed.