Dünyaİklim KriziManşet

AB’de fosil yakıt endüstrisinin metan emisyonlarını azaltacak yasa taslağı hazırlandı

0

Avrupa Birliği, petrol ve doğal gaz şirketlerini iklim değişikliğinin ikinci en büyük nedeni olan metan gazı sızıntılarını bulmaya ve düzeltmeye zorlayarak metan emisyonlarını azaltmayı amaçlayan mevzuat taslağı hazırladı.

Taslak yasa teklifi, Avrupa Birliği’ndeki petrol ve doğal gaz operatörlerinin, düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonraki 12 ay içinde tesislerinin metan emisyonlarına ilişkin tahminlerini sunmaları gerektiğini belirtiyor.

Aralık ayında sunulacak

Avrupa Komisyonu, taslağı aralık ayında sunacak ve üzerinde değişiklikler yapılması mümkün.

Komisyon tarafından önerildikten sonra, düzenlemenin Avrupa Parlamentosu ve üye devletler tarafından müzakere edilmesi gerekiyor ve bu süreç iki yıla kadar uzayabiliyor.

Küresel ısıtmayı sınırlamak için önemli

Avrupa Komisyonu uzun süredir metan emisyonlarına yönelik bir düzenleme getirmesi talebiyle iklim kampanyacılarının ve bazı yatırımcıların baskısı altındaydı.

Metan, fosil yakıt altyapısındaki sızıntılardan, hayvancılık sektöründen ve çöp sahaları gibi kaynaklardan yayılıyor.

Karbondioksitten çok daha yüksek bir ısı tutma potansiyeline sahip ancak atmosferde daha hızlı parçalanıyor. Bu da 2030 yılına kadar metan emisyonlarındaki anlamlı kesintilerin küresel ısıtmayı yavaşlatmada önemli bir etkisi olabileceği anlamına geliyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.