DünyaManşet

ABD’de Trump için kritik seçim günü

0

Bugün ABD’de seçmenler sandık başına giderek Trump yönetimine destek verip vermediğini gösterecek. Bugün yapılan seçimlerde Temsilciler Meclisinin tamamı ve Senatonun 100 üyesinden 35’i yenilenecek.

Halihazırda Temsilciler Meclisinde 235 Cumhuriyetçi, 193 Demokrat üye bulunurken 7 sandalye de boş durumda.

Senato’da ise yenilenecek 35 senatörün 9’u Cumhuriyetçi, geri kalan 26 senatör ise Demokrat Partiden.

Kamuoyu yoklamalarına gore Temsilciler Meclisinde 2010’dan beri azınlıkta olan Demokratların çoğunluğu sağlaması sürpriz olmayacak. Senatoda ise  seçilmeyecek 65 sandalyenin 42’sinin Cumhuriyetçilerde olmaya devam edeceği için Demokratların ellerindeki eyaletlerin hepsini muhafaza etmekle kalmayıp Cumhuriyetçi eyaletlerden en az 2 senatör çıkarmaları gerekiyor.

Başkanlık sistemini çok sağlam bir denge ve denetleme mekanizmasıyla kuran ABD’de  Temsilciler Meclisi ve Senato’da Demokratların güçlenmeleri Trump’ın yasama konusunda elini zorlaştıracak ve Trump bir çok konuda taviz vermek zorunda kalabilecek. Cumhuriyetçilerin çoğunluğu sağlamaları halinde ise Trump’ın önceki dönemden daha azgın bir politika izlemesi kimseyi şaşırtmayacak.

Uzmanlara göre bütün dünyayı tehdit eden Trump politikalarına rağmen son aylarda Amerikan ekonomisinde gözlemlenen iyileşmeler sonucunda Cumhuriyetçiler lehine sonuçlar doğurabilir.

ABD’de seçimler için oy verme süreci haftalar öncesinden başlayarak posta ile veya doğrudan sandıklara giderek haftalar öncesinden başlamıştı.

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.