DünyaEkolojiManşet

ABD’de geçen yıl plastik atıkların sadece yüzde 5’i geri dönüştürülebildi

0

Last Beach Cleanup ve Beyond Plastics gruplarının araştırmasına göre, ABD‘de 2011 yılında tüketim sonrası plastiğin geri dönüşüm oranı yüzde 5 ila yüzde 6 arasında gerçekleşti.

Aynı orana bu hafta 2019 verilerini analiz eden Enerji Bakanlığı‘nın analizinde de yer verildi.  Bu raporu düzenleyen araştırmacılar, ABD’de çöpe atılan plastik atıkların, “düşük geri dönüşüm oranlarının nüfus artışı, tek kullanımlık plastikler için tüketici tercihi ve ülkenin belirli bölgelerinde düşük bertaraf ücretleri dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı arttığını” kaydetti.

Sorun, Çin‘in 2017’de ABD’den gelen plastik atıkları yasaklaması da dahil olmak üzere, küresel geri dönüşüm pazarındaki değişimlerle daha da kötüleşti. Guardian‘a konuşan Last Beach Cleanup’ın kurucusu Jan Dell, Çin gibi ülkelerin eskiden ABD’den gelen plastik atıklarla dolu gemileri kabul ettiğini ancak bu seçenek ortadan kalkınca çok az sayıda geri dönüştürme kapasitesine sahip ABD tesisi nedeniyle büyük miktarda plastiğin çöpe gittiğini belirtti:

“Bunu yapacak fabrikalarımız yok. Aynı zamanda çok su yoğun bir sektör, bu yüzden ABD’de daha fazla plastik geri dönüşüm tesisi inşa etmeyeceğiz.”

Dell’in araştırmasına göre, ülkede kullanılan plastiklerin yaklaşık yüzde 85’i çöplüklere gidiyor ve kalan yüzde 10’u da yakılıyor. Üstelik plastikler geri dönüştürüldüğünde bile, PET plastik şişedeki malzemenin yaklaşık üçte biri bu süreçte yine çöpü boyluyor.

İki örgütün raporu ayrıca, bir yandan geri dönüşüm düşüş gösterirken öte yandan ülkede kişi başına düşen plastik atık üretiminin 1980’den bu yana, kişi başına 27.5 kg’dan 99 kg’a, yani yüzde 263 oranında arttığını ortaya koydu.

‘Baştan atıkları azaltmadan kurtulamayız’

Plastikler, geri dönüşüm sektörünün “en savurgan” maddesi: Amerikan Orman Ürünleri Derneği‘ne göre kağıt yüzde 66 oranında geri dönüştürülebilirken, EPA‘ya göre alüminyum kutular için bu rakam yaklaşık yüzde 50,4.

Dell, “Şu anda içinde bulunduğumuz tek kullanımlık plastik kabus senaryosunda kalamayız. En başından itibaren atıkları azaltmadan bundan kurtulmanın bir yolu yok” dedi.

Kompostlanabilen veya geri dönüştürülebilen fiber bazlı yemek tepsileri gibi tek kullanımlık plastiklerin yerini alacak çözümlerin bulunduğunu hatırlatan Dell,  Nestle’nin İngiltere’de plastiği şeker üzerine kağıtla değiştirdiğini anlattı: “Buna ‘kağıtlaştırma’ diyorlar. Ve elbette, şişeleri kullandıktan sonra atmak yerine yeniden kullanmak ve yeniden doldurmak da yardımcı olacaktır.”

Plastik üreticilerinin ürünlerin altına üçgen şeklindeki okların, insanları geri dönüştürülebilir oldukları konusunda yanılttığını, sembolün bunu garanti etmediğini söyleyen Dell,  “Amerika’nın ‘geri dönüşüm’ sevgisini ve çevre için iyi bir şey yaptığımız düşüncesini, baştan beri bunun geri dönüşüm olmadığını bildikleri halde kullandılar. Tüketicilerin kalp damarlarından yararlandılar ve bu şeyin geri dönüştürülebilir olduğunu söylediler” diye konuştu.

Çantalar, gıda kapları ve mutfak eşyaları gibi tek kullanımlık plastik eşyalara yönelik yasaklar, Avrupa Birliği, Kaliforniya eyaleti ve Los Angeles gibi yerlerde benimsenen versiyonlarla giderek daha popüler hale geliyor. Ancak rapor, bu tür kuralların daha da ileri gitmesi gerektiğini söylüyor: “ABD plastik atıklarını ve kirliliğini azaltacak kanıtlanmış çözümler zaten var ve hızla hayata geçirilebilir. Tek kullanımlık plastik yasaklarının, su doldurma istasyonlarının ve yeniden kullanılabilir gıda ve tabakların başarısı ülke çapında genişletilebilir.”

ABD Çevre Koruma Ajansı’nın en son paylaştığı 2018 verilerinde, ülkedeki plastik geri dönüşüm oranının yüzde 8.7 olduğu belirtilmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.