DünyaKadınManşet

ABD’de beş kadın üstsüz güneşlenme yasağına karşı Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu

0

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Maryland eyaletindeki Ocean City’de yaşayan bir grup kadın, üstsüz güneşlenme yasağının kaldırılması taleplerini ABD Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

Beş kadını temsil eden avukatlar tarafından sunulan dilekçede, yasağın kadınlara karşı ayrımcılık olduğu ifade edilirken, daha önce alt mahkeme ve temyiz mahkemelerinin verdiği kararların gözden geçirilmesi de talep edildi.

‘Eşit koruma kavramı ihlal edildi’

Diken‘de yer alan habere göre, 2017’de kentte üstsüz güneşlenmenin yasaklanması üzerine bir yıl sonra beş kadın kent yönetimine dava açmış ve yasağın iptalini istemişti.

Yerel yönetimin anayasadaki “eşit koruma” kavramını ihlal ettiği savunulurken, 2020 nisan ayında ise mahkeme, yerel yönetimin uygulamasının yasal olduğuna ve anayasaya aykırı olmadığına karar verdi.

Bunun üzerine temyiz mahkemesine başvuran davacılar, oradan da istedikleri sonucu alamadı. Temyiz mahkemesi, Ağustos 2020’de kent yönetimi lehine karar alarak alt mahkemenin kararını bozmadı.

Kararda, ülkenin başka kentlerinde benzer uygulamalar olduğu vurgulandı. Üç kişilik mahkeme heyetinde yer alan hakim A. Marvin Quattlebaum ise, kent yönetiminin, toplum hassasiyetlerinin gözetilerek erkekler için değil ama kadınlar için böyle bir yasak uygulama hakkı olduğunu kaydetti.

Bunun üzerine ABD Anayasa Mahkemesi’ne giden davacılar, hakimlerden geleneksel ahlaki hassasiyetleri gözetmenin kadınlara ayrımcılık yapacak kadar önemli olup olmadığı konusunda karar vermesini istedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.