DünyaManşet

ABD’de Arktik soğuk hava 90’dan fazla can aldı

0
Arktik soğuk hava
Fotoğraf: Jamie Kenworthy / Associated Press

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaşanan Arktik soğuk hava koşullarına bağlı çeşitli nedenlerle en az 95 kişi öldü.

CBS News’in haberine göre, Tennessee Sağlık Bakanlığı soğuk havaya bağlı nedenlerle 25 kişinin öldüğünü teyit etti. Oregon‘da ise en az 16 kişi hayatını kaybetti; bu kişiler arasında, üzerlerine düşen bir ağaç yüzünden ölen üç yetişkin de var. Bu kazadan bir bebek ise sağ kurtuldu.

Illinois, Pensilvanya, Mississippi, Washington, Kentucky, Wisconsin, New York, New Jersey ve diğer birçok yerde de ölümler rapor edildi.

Bazı ölüm vakalarının Arktik soğuk hava şartlarıyla ilişkisi olup olmadığını belirlemek için soruşturmalar devam ediyor. Bu durumlar arasında, Kentucky‘de meydana gelen beş araçlık bir kaza sonucu ölen bir kişi ve Illinois‘de iki kişinin trafik kazası sonucu ölümü de var. 

Arktik soğuk hava

Fotoğraf: NASA

‘Arktik soğuk hava trafiği de etkiliyor’

Çeşitli eyaletler, sürücüleri şiddetli soğuklarda yollarda daha dikkatli olmaları konusunda uyardı. Mississippi yetkilileri, vatandaşları yollardaki “siyah buz” tehlikesine karşı uyararak, ancak zorunlu hallerde araç kullanmalarını tavsiye etti. Eyalet, 21 Ocak Pazar günü kötü hava şartları nedeniyle üç yeni ölüm daha bildirdi ve Mississippi’deki toplam ölüm sayısı dokuz günde 11’e yükseldi.

Ülkenin doğusu, Kuzey Florida‘ya kadar uzanan sert rüzgarlar ve şiddetli don uyarıları ile bu sezonun en soğuk hava koşullarını yaşayacak gibi görünüyor.

Arktik soğuk hava

Fotoğraf: Charles Rex Arbogast / Associated Press

Ulusal Hava Durumu Servisi, ülkenin büyük bir kısmında araç kullanmanın tehlikeli olacağını belirtti. Dondurucu yağmurun Güney Ovaları, Mississippi Vadisi‘nin ortasını ve Ohio Vadisi‘nin bazı bölgelerini etkilemesi bekleniyor.

Soğuk havalarda güvenli kalmak için uzmanlar, dışarı çıkarken kat kat giyinmeyi, ısıtıcı gibi cihazları kullanırken dikkatli olmayı ve hipotermi gibi ciddi sağlık durumlarının belirtilerine dikkat edilmesini tavsiye ediyor.

Batı Yakası‘nda ise, ölümcül buz fırtınaları bölgeyi vurdu ve Oregon‘da 45 binden fazla kişiyi elektriksiz bıraktı, halen olağanüstü hal sürüyor. Pensilvanya, Kaliforniya, New Mexico ve Indiana‘da da elektrik kesintileri bildirildi.

Meteorologlar, karlı ve buzlu koşulların Ocak 2024’ün son haftalarında da devam etmesini bekliyor.

Dünya aşırı hava olaylarına teslim: Aşırı soğuklar, rekor sıcaklar, dinmeyen fırtınalar
Avrupa’nın kuzeyinde soğuk dalgası: İsveç -43 dereceyi gördü

The Weather Channel meteorologu Molly McCollum yaptığı açıklamada, “Arktik soğuk hava ile Körfez‘den gelen nemin birleşimi, Oklahoma’dan Illinois’e kadar buzlu bir karışıklık yaratacak, ülkede seyahat etmek de tehlikeli olacak” dedi.

Ocak ayı sonuna kadar beklenen ısınma, buzların erimesine yol açabilir. The Weather Channel’ın tahminine göre, sıcak hava ve yağmurun birleşmesi, ABD’nin Orta Batı ve Kuzeydoğusunda sel riskini artırabilir.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.