DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

ABD ve Kanada’da ilk koronavirüs aşıları yapıldı

0

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ilk koronavirüs aşısı New York‘ta Sandra Lindsay isimli bir hemşireye yapılırken, Kanada‘da ise ilk aşı Toronto kentine Anita Quigangen adlı bir sağlık çalışanına yapıldı.

New York’un Queens bölgesinde Long Island Yahudi Tıp Merkezi‘nde yoğun bakım hemşiresi olarak çalışan Sandra Lindsay aşılama sonrası ilk açıklamasında şunları söyledi:

Diğer aşılardan pek farklı bir şey hissetmedim. Kendimi çok iyi hissediyorum.”

Trump’tan tebrik

ABD Başkanı Donald Trump, ülkede ilk aşının vurulmasını Twitter hesabından kutladı. Trump, ‘İlk aşı vuruldu. Tebrikler Amerika. Tebrikler dünya” dedi.

ABD’de de sevkiyatı yapılmaya başlanan aşılar öncelikle sağlık çalışanlarına ve bakım evi sakinlerine yapılacak. Aşının yıl ortasına kadar hastalığın yayılmasını önleyecek miktarda kişiye vurulması amaçlanıyor. Aşının dağıtımını ise Pfizer firması yapıyor.

İlk etapta 3 milyon doz aşı

Dağıtım merkezlerine başlangıç olarak üç milyon doz civarında aşı gönderilecek. Altı milyon 400 bin doz aşının yarısı ise, aşı iki doz gerektirdiği için dağıtıma sunulmadı.

ABD’nin aşı dağıtım programı Warp Speed Operasyonu’nun baş sorumlusu General Gus Perna, olağanüstü bir durum için 500 bin doz aşının yedekte tutulduğunu söyledi.

ABD’li yetkililer, aralık ayı sonuna kadar 20 milyon kişiye ilk dozlarını vermek için yeterli aşının sağlanacağını düşünüyor.

Moderna onay bekliyor

Öte yandan, ABD’nin koronavirüse karşı kullanma kararı aldığı ve Moderna firmasının geliştirdiği aşının da onayı için Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Danışma Kurulu 17 Aralık’ta toplanacak. Moderna’nın da onaylanmasıyla ocak ayında 30 milyon ve şubat ayında 50 milyondan fazla kişinin aşılanması bekleniyor.

ABD’de koronavirüs salgını sebebiyle şimdiye kadar hayatını kaybedenlerin sayısı 306 bin 464’e yükselirken, vaka sayısı 16 milyon 741 bin 470 olarak açıklandı.

Kanada’da ilk koronavirüs aşısı

Kanada’da dün koronavirüs aşısı ilk defa bir sağlık çalışanına uygulandı. Ontario eyaletine bağlı Toronto kentinde bulunan Heath Network Üniversitesi’ne ulaştırılan altı bin dozluk aşıdan ilk doz Rekei Bakım Merkezi’nde görevli sağlık çalışanı Anita Quigangene yapıldı. Sağlık çalışanlarının ardından aşılama için uzun süreli bakım evi sakinleri ve bakıcılara öncelik tanınacak.

Frank Gunn/The Canadian Press/AP

‘Sonun başlangıcı’

Ontario Başbakanı Doug Ford konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Bu bir dönüm noktası, bu korkunç salgının sonunun başlangıcı. Tünelin sonundaki ışık her gün daha da parlıyor, ancak tetikte kalmalıyız” ifadelerini kullandı. 

Ayrıca, Ford hastanelerdeki ve uzun süreli bakım evlerindeki iki bin 500’den fazla sağlık çalışanının önümüzdeki günlerde aşılanacağını, yeni sevkiyatların geldikçe de daha fazla insana ulaşılacağını ifade etti.

Kanada’da toplam vaka sayısı 464 bin 312’e, toplam can kaybı ise 13 bin 479’a ulaştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.