ABD ve AB’den anayasa referandumu ile ilgili, ‘AGİT raporunu bekliyoruz’ açıklaması

Anayasa değişikliği referandumunun ardından Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda “AGİT Uluslararası Gözlem Misyonu’nun değerlendirmesini bekliyoruz” açıklaması yaptı.

Anayasa değişikliği referandumuna ilişkin uluslararası kamuoyundan da tepkiler geldi.

AB ve ABD: AGİT değerlendirmesini bekleyeceğiz

Avrupa Birliği’nden (AB) yapılan ilk açıklama AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn imzasıyla yayınlandı.

AB

Açıklamada, referandum sonuçlarının not edildiği belirtilerek, “AGİT Uluslararası Gözlem Misyonu’nun, kural dışılık iddialarına ilişkin olanlarla da ilgili olan, değerlendirmesini bekliyoruz” denildi. Değişikliklerin ve özellikle de pratikteki uygulamalarının, “Türkiye’nin, AB adayı ve Avrupa Konseyi üyesi olmaktan kaynaklanan yükümlülükleri ışığında değerlendirileceği” belirtilen açıklamada Türkiye’ye az farklı sonuçlanan referandumun ardından “ulusal uzlaşı” yolunun aranması çağrısı yapıldı.

ABD

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’deki anayasa değişikliği referandumunun neticesini takip ettiklerini, sonuçların doğrulanması ve AGİT’in ilk bulgularına ilişkin raporunu tamamlamasına kadar yorum yapmayacaklarını açıkladı. Bakanlığın bir sözcüsünün Amerika’nın Sesi’ne e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, “Türkiye’deki referandum oylamasının neticesini takip ediyoruz. Sonuçlar doğrulanana ve AGİT’in ilk bulgularına ilişkin raporu yayınlanana kadar yorum yapmaktan kaçınacağız” ifadesini kullandı.

Avrupa Konseyi: Yakın sonuçlar dikkatli değerlendirilmeli

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland yaptığı açıklamada oyların yakınlığına dikkat çekerek, Türkiye’ye bundan sonraki adımlarını “dikkatli şekilde değerlendirmesi gerektiği” mesajını verdi.

“Türkiyeli seçmenler Anayasa değişikliğini oyladı. Yakın sonuçlar ışığında Türkiye liderliği bundan sonraki adımlarını dikkatli şekilde değerlendirmelidir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde kutsal kabul edilen hukukun üstünlüğüne uygun olarak yargının bağımsızlığının güvence altına alınması son derece önemlidir. Türkiye’nin tam üyesi olduğu Avrupa Konseyi bu süreçte Türkiye’yi desteklemeye hazırdır.”

 

(Bianet)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR