ManşetTürkiye

ABD, Türkiye’yi çocuk asker kullanımına karışan ülkeler listesine ekledi

0

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, 2021 İnsan Ticareti Raporu‘nda Türkiye’yi “geçen yıl çocuk asker kullanımına karışan ülkeler” listesine eklediğini açıkladı.

ABD tarafından her yıl yapılan bu listede Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Myanmar, Somali, Sudan, Suriye, Yemen, Kamerun, Libya, Nijerya ve Afganistan gibi ülkeler bulunuyor.

‘Rapor, siyasi değil’

Konu ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki basın toplantısında da gündeme gelirken, Bakanlık sözcüsü Ned Price’a Ankara’nın Kabil’deki uluslararası havaalanını koruması için ABD ve Türkiye arasında yapılan görüşmeleri nasıl etkileyebileceği soruldu.

Price, Raporun siyasi olmadığını, doğrulanabilir verilere ve analizlere dayandığını ifade ederek, “Raporu, Türkiye ile Afganistan veya diğer ortak çıkarlarımız konusundaki yapıcı görüşmelerle ilişkilendirmek istemiyorum” dedi.

Price, Raporda yer alan ülkelere askeri kısıtlamalar uygulanma ihtimaline ise “‘Rapordaki sınıflandırmaların sonuçlarını bu yılın ilerleyen zamanlarında konuşacağız’” ifadelerini kullandı.

Çocuk asker kullanan gruplara destek

Hazırlanan raporda, Türkiye’nin Suriye’deki Sultan Murat Tugayları‘na “somut destek” sağladığı belirtilerek, Türkiye’nin bu grubu uzun zamandır desteklediği kaydedildi.

Suriye’de Beşar Esad Hükümeti’ne karşı savaşan muhalif gruplardan biri olan bu grubun ise çocuk askerler kullandığına dikkat çekildi.

Libya’da da çocuk askerlerin kullanıldığını dile getiren ismi açıklanmayan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Washington’ın bu konuyla ilgili Ankara’yla çalışmayı ümit ettiğini söyledi.

Yetkili, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Özellikle Türkiye ile ilgili olarak… ilk kez bir NATO üyesi, çocuk askerlerin önlenmesi yasası kapsamındaki listeye alındı. Saygın bir bölgesel lider ve NATO üyesi olarak Türkiye, bu sorunu, Suriye ve Libya’da çocuk askerlerin kullanılması sorununu ele alma fırsatına sahip.”

‘Türkiye, somut destek sağladı’

Türkiye’nin Sultan Murat Tümeni’ne destek verdiğini raporda tespit edip belgelediklerini vurgulayan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, şu açıklamaları yaptı:

Türkiye hükümeti, raporlama dönemi olan 1 Nisan 2020 ile 31 Mart 2021 arasında Sultan Murat Tümeni’ne, Türk topraklarından transit geçişi de içeren somut destek sağlamıştır. ABD, Suriye ve Libya çatışmalarında yer alan tüm grupları çocuk asker kullanmamaya teşvik etmeyi, Türkiye ile birlikte çalışmayı ve bu çalışmanın uzun vadeli olmasını umuyor.”

Gruplar, insan kaçırma ve yağmayla suçlanıyor

Türkiye, Suriye’de IŞİD’e ve YPG’ye karşı üç operasyon gerçekleştirdi ve kendi güçleriyle birlikte Suriyeli silahlı grupları da kullandı.

Bu gruplardan bazıları, insan hakları grupları ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ayrım gözetmeksizin sivillere saldırmak, insan kaçırma ve yağmayla suçlandı.

BM, Ankara’dan bu güçleri kontrol altına almasını talep ediyor. Ancak, Türkiye bu iddiaları temelsiz olarak nitelendirerek reddediyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.