DünyaManşet

ABD: Türkiye’de terör suçlamasının geniş bir tanımı var

0

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı tarafından her yıl yayımlanan ve her ülkenin tek tek incelendiği “Terörizm Raporu” yayımlandı.

Raporun Türkiye bölümünde, “PKK, DHKP/C ve IŞİD gibi terör örgütleriyle mücadele edildiği” belirtilirken, aynı zamanda “yabancı terörist savaşçılar için bir transit ve kaynak ülke olduğu” da kaydedildi.

Terörle Mücadele Forumu’nun bir parçası

Raporda Türkiye’nin IŞİD’le Mücadele Koalisyonu‘nun ve Küresel Terörle Mücadele Forumu‘nun bir parçası olduğu da hatırlatılarak, şu ifadelere yer verildi:

Türkiye, hem Suriye ve Irak’ta savaşan IŞİD ve diğer terörist gruplara katılmak isteyen hem de bu ülkelerden ayrılmak isteyen yabancı terörist savaşçılar için bir kaynak ve transit ülke. İçişleri Bakanlığı’na göre, Türkiye 2015’ten Aralık 2020’ye kadar Türkiye 8.143 kişiyi terörle bağları olduğu şüphesiyle sınır dışı etti; ülkeye giriş yasağı bulunan yaklaşık 100 bin isim var. Kamuya açık kaynaklara göre 2020 sonuna kadar Türkiye 2.343 IŞİD destekçisi şüphelisini gözaltına aldı; bunların 333’üne karşı yasal işlem başlattı.

Türkiye bazen, hedef ülkeyi önceden bilgilendirmeden yabancı terörist savaşçıları sınır dışı da ediyor; ancak 2019’da Avrupa ülkelerine vatandaşlarını geri alması konusunda verilen ultimatom sonrası bu ülkelerle olan koordinasyon geliştirildi.”

Raporda YPG ismi geçmedi

Raporda PKK’nin faaliyetlerine ve Türkiye’nin Kuzey Irak ile Kuzey Suriye‘de de PKK’ye yönelik operasyonlar düzenlediğine değinildi. Ancak, YPG’nin ismi geçmedi.

PKK ile ilgili bölümün sonunda da “Gazetecilerin, insan hakları aktivistlerinin, avukatların ve siyasetçilerin PKK’ya destek veya yardım verdiği suçlamasıyla yapılan siyasi maksatlı gözaltılar ve tutuklamalar 2020’de de devam etti” denildi.

FETÖ ile ilgili açıklamalar

Raporda Gülen yapılanmasına da değinildi. Gülen yapılanmasının ABD tarafından terör örgütü olarak kabul edilmediğinin bir kez daha altı çizilen raporda, Fetullah Gülen için, “Kendi rızasıyla sürgünde olan siyasi figür” ifadesi kullanıldı. “2016 darbe girişimi sonrası hükümet bu hareketi Fetullah Terör Örgütü – FETÖ olarak tanımladı” sözlerine de yer verildi.

Ayrıca, vatandaşların FETÖ ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle gözaltına alınmaya ve tutuklanmasına devam edildiği kaydedildi:

Türk hükümeti hem Türkiye’de yerleşik yabancıları hem de -aralarında Türkiye’deki ABD diplomatik misyonlarındaki yerel çalışanların da olduğu- Türk vatandaşlarını, çoğunlukla yetersiz delil ve çok kısa bir yargı süreci sonrasında, FETÖ ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle gözaltına almaya ve tutuklamaya devam ediyor. Hükümet, 2016’daki darbe girişiminden beri 125 binden fazla memuru kamu kurumlarındaki görevlerinden ihraç etti, 96 binden fazla vatandaşını tutukladı ve 1.500’den fazla STK’yı FETÖ ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle kapattı.”

‘Türkiye’de terör suçlamasının geniş bir tanımı var’

Türkiye’de terör suçlamasının geniş bir tanımı olduğu da vurgulanan raporda, “Türkiye’de hükümetin terörü düzenli olarak ifade ve barışçıl toplanma özgürlüğünü suç saymak için kullandığı, anayasal düzene ve devletin iç ve dış güvenliğine karşı işlenen suçları da kapsayacak şekilde içeren bir geniş bir tanımı var” denildi.

Türkiye İçişleri Bakanlığı‘nın bu yılın ilk yedi ayında “terör örgütlerinin propagandasını yapmak, halkı düşmanlığa tahrik etmek veya devlet kurumlarına hakaretle suçladığı 14 bin 186 sosyal medya hesabını inceleyerek 6 bin 743’ten fazla sosyal medya kullanıcısı hakkında yasal işlem başlattığı” da kaydedilirken, “Türkiye tarafından sanıklara karşı başlatılan yasal işlemler, Türk yasalarına göre terörizm veya diğer suç faaliyetleriyle ilgili çeşitli suçlamaları içeriyordu” ifadesine yer verildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.