İklim KriziManşet

ABD Temsilciler Meclisi’nde ‘iklim yasası’ kabul edildi

0

Yasa önerisi, ABD Başkanı Trump’ın Paris Anlaşması’ndan çıkma işlemlerinde federal bütçeden kaynak kullanmasını engellemeyi içeriyor. Yasanın Senato’dan geçme ihtimali çok düşük olduğu için sembolik önemine vurgu yapılıyor.

ABD Temsilciler Meclisi’nde geçtiğimiz hafta iklim değişikliği alanında sembolik önemi olan bir yasa önerisi kabul edildi. Temsilciler Meclisi’nin 224 Demokrat Partili üyesinin imzası ile sunulan düzenleme, ABD Başkanı Donald Trump’ın Paris İklim Anlaşması’ndan çıkma işlemlerinde federal bütçeden kaynak kullanmasını engellenmesini içeriyor. Öneride ayrıca Trump yönetiminin ABD’nin ulusal iklim taahhütlerine uyması ve 120 gün içinde bu alandaki yükümlülüklerini yerine getirmek için planlarını açıklaması hükümleri de yer alıyor.

Senato’da onay zor

Temsilciler Meclisi’nde 231 kabul oyuna karşılık 190 ret oyu ile geçen önerinin yasalaşması için ABD Senatosu’nda onaylanması gerekiyor. Önerinin Cumhuriyetçi Parti’nin ağırlığa sahip olduğu ABD Senatosu’nda gündeme alınması ve kabul edilmesi ihtimalinin yok denecek kadar az olduğu değerlendiriliyor.

Türkiye halen onaylamadı

Paris İklim Anlaşması 2015’in Aralık ayında 194 ülke ve Avrupa Birliği temsilcisi tarafından kabul edilmişti. Nikaragua ve Suriye Arap Cumhuriyeti’nin de anlaşmayı daha sonra kabul etmesi ile anlaşmadaki taraf sayısı 197’ye yükselmişti. Anlaşma 2016’nın Ekim ayında anlaşmayı ulusal meclislerinde onaylayan ülke sayısının 72’ye, bu ülkelerin küresel sera gazı emisyonlarındaki payının ise yüzde 56,75’e ulaşması ile bu tarihten 30 gün sonra resmi olarak yürürlüğe girmişti.

Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için, küresel sera gazı emisyonlarının en az yüzde 55’inden sorumlu, en az 55 ülkenin ulusal meclisleri tarafından onaylanması gerekiyordu. Ancak ABD Başkanı Donald Trump ise 2017 Haziran ayında yaptığı açıklama ile ülkesini Paris İklim Anlaşması’ndan çekeceğini duyurmuştu.

Paris İklim Anlaşması Türkiye ile birlikte Angola, Eritre, Güney Sudan, Irak, İran, Kırgızistan, Lübnan, Libya, Rusya, Umman ve Yemen olmak üzere 12 ülkede, ulusal meclislerinde onaylanmadığı için yürürlüğe girmemiş durumda.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.