İklim KriziManşet

ABD, tarihindeki en sıcak kışı yaşadı

0

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nin (NOAA) yeni verilerine göre, ABD’nin 48 eyaleti bu yıl en sıcak kışını yaşayarak rekor kırdı. Kuzey eyaletlerinde de ortalamanın çok üzerinde aşırı sıcaklık sapmaları gözlemlendi.

Kuzey Dakota, Minnesota, Wisconsin, Iowa, Michigan, New York, Vermont ve New Hampshire gibi ülkenin tipik olarak en soğuk eyaletlerinden bazıları 2023-2024 kışında rekor sıcaklıklara sahne oldu.

NOAA, Aralık 2023’ten Şubat 2024’e kadar ülkenin alt 48 eyaletindeki ortalama sıcaklığın 3,1 santigrat derece olduğunu açıkladı.

20. yüzyıla göre 13C’den fazla anormallikler yaşandı

Dünyanın en büyük sera gazı salımı yapan ülkesi için bu rakam 20. yüzyıl ortalamasının 3 C üzerinde. İkinci en sıcak kış, ortalama 2,7 dereceyle 2016’da yaşanırken, kaydedilen en soğuk kış ise -3 dereceyle 1979’daydı.

ABD genelinde meteorolojik kış mevsiminde (aralık- şubat), sezon ortalamasının 14,7C üzerinde ortalama sıcaklıklar yaşandı.

Yukarı Ortabatı‘nın bazı kısımlarında ise 20. yüzyıl ortalamasını (1901-2000) 13C’den fazla aşan sıcaklık anormallikleri yaşandı. Bu, mevsimsel bir rekor için alışılmadık derecede büyük bir fark olarak değerlendiriliyor.

Görsel: NOAA; Harita: Erin Davis/Axios Visuals

Göllerde buz örtüsü de en düşük seviyede

NOAA , Ortabatı ve Büyük Göller boyunca sürekli olarak ortalamanın üzerinde ölçülen sıcaklıkların, 11 Şubat’ta gölde sadece yüzde 2,7 buz örtüsüne yol açtığını ölçtü. Bu da yılın bu döneminde kaydedilen en düşük seviye olarak kayıtlara geçti.

NOAA’da görevli bilim insanı Bryan Mroczka “Bir bütün olarak Büyük Göller için buz örtüsü bakımından tarihin en düşük seviyesinde olduğumuz bir eşiği aştık” dedi.

Buzun yokluğu, açık havada spor yapan işletmelerden, yumurtlama mevsiminde kendilerini yırtıcı hayvanlardan korumak için buz kullanan balıklara kadar her şeyi etkiliyor. Aynı zamanda kıyı şeridini erozyona karşı daha duyarlı hale getirerek kıyı altyapısına yönelik potansiyel hasarı artırıyor.

Şubat, aynı zamanda tarihi kayıtlarda üçüncü en kurak ay olarak sıralandı, ancak bazı bölgelerde kuraklık yaşanırken, olağandışı atmosferik düzen Batı’nın bazı bölgelerine şiddetli yağmur ve kar getirerek Kaliforniya‘nın bazı kısımlarında güçlü rüzgarlara, su baskınlarına, heyelanlara ve elektrik kesintilerine neden oldu. .

Copernicus İklim Değişikliği Servisi‘ne göre şubat ayı küresel olarak kaydedilen en sıcak ay ve gezegenin gördüğü üst üste dokuzuncu en sıcak ay oldu.

NOAA, en sıcak kış rekorlarını kıran eyaletlerin yanı sıra, 22 eyaletin de en sıcak 10 kışından birini yaşadığını açıkladı.

‘Avrupa hızla büyüyen iklim risklerine karşı hazırlıksız’

Ajansın uzmanları, tropikal Pasifik Okyanusu‘ndaki El Niño olayının, insan kaynaklı iklim değişikliği ve rastgele hava değişkenliğinin birleşiminin muhtemelen rekor sıcak kışa katkıda bulunduğunu belirtiyor.

Ancak bu tablo, gezegen ısınmaya devam ederken gelecek kışların bir ön izlemesini sunuyor: Soğuk dönemler kısalıyor ve dünyanın pek çok bölgesi gibi ABD’nin  büyük bölümünde kar yağışlarında azalmalar görülüyor; kış mevsimleri daha geç başlayıp daha erken bitiyor.

Gezegeni ısıtan emisyonlar, özellikle de fosil yakıtların yakılmasından dolayı  artmaya devam ederken, bilim insanları emisyonların içinde bulunduğumuz on yılda neredeyse yarı yarıya düşmesi gerektiğini söylüyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.