DünyaGündemManşet

ABD seçimlerinde Biden zafere yaklaştı, Trump yasal işlem başlatıyor

0

Amerika Birleşik Devletleri’nde Cumhuriyetçi mevcut başkan Donal Trump ve Demokrat aday Joe Biden arasında geçen başkanlık yarışında sona yaklaşırken gözler Nevada, Pennsylvania, North Carolina ve Georgia eyaletlerinden gelecek nihai oylarda.

Resmi olmayan sonuçlarda şu ana kadar sayılan oylara göre Joe Biden önde görünüyor. Joe Biden 264 delegeye, Trump ise 214 delegeye ulaştı. Seçimlerde seçmenler doğrudan başkan adaylarına değil destekledikleri partinin delegelerine oy veriyor. Bu yüzden toplamda fazla oy alan değil, daha fazla delegeye ulaşan aday başkan seçiliyor. 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşan isim ise başkanlık seçimini kazanıyor.

Kritik eyaletlerden Florida‘yı Trump kazanırken, Arizona, Michigan ve Wisconsin eyaletlerinde kazanan taraf Biden oldu. Trump’ın ekibi bazı eyaletlerde oy sayım işlemlerinde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle yasal işlem başlattı.

Trump: Yüksek Mahkeme’ye taşıyacağız

Trump, seçimlerde usulsüzlükten şüphelendiklerini belirterek, gerektiği takdirde seçimleri Yüksek Mahkemeye taşıyacaklarını söyledi. Trump yüksek mahkemeye çağrı yapıp “Oy sayımlarını durdurmalarını istiyoruz” dedi.

Trump, Georgia, Michigan ve Winconsin gibi kritik öneme sahip eyaletlerde oyların yeniden sayılması için yasal işlem başlattı.

Biden cephesi ise oy sayımının durdurulması durumunda harekete geçmeye hazır olduklarını açıkladı.

Trump’tan yardımcılarına talimat

Amerikan yayın kuruluşu CNN‘in aktardığına göre, ABD Başkanı Trump, dün Cumhuriyetçi valilere öfkeli telefonlar açtı. Trump’ın aradığı valiler arasında Arizona Valisi Doug Ducey, Georgia Valisi Brian Kemp ve Florida Valisi Ron DeSantis bulunuyor.

CNN’in diğer bir iddiası da Amerikan Fox News’in Joe Biden’ın Arizona’yı kazandığını duyurduktan sonra Trump yardımcılarına dava açmaları için talimat verdiği yönünde.

Georgia’da oy sayımının durdurulması için dava

Trump’ın seçim kampanya ekibi, kritik eyaletlerden olan Georgia’da oy sayım işlemlerinin durdurulması talebinde bulundu. Georgia Cumhuriyetçi Parti Başkanı David Shafer, konuyla ilgili açıklamasında Trump’ın seçim kampanyasıyla ortaklaşa olarak Chatnam bölgesindeki oy sayım işlemlerinin durdurulması için dava açtığını belirtti.

Shafer, ayrıca başka bölgelerde de benzer dava açmaya hazırlandıklarını duyurdu. Cumhuriyetçi gözlemlerin sayıma dahil edilmeyen postayla oy pusulalarıyla sayılanları birbirine karıştırdığına  dair bildirimde bulunduğu belirtti.

Georgia eyaletinde oyların yüzde 49,6’sını alan Donal Trump önde gözüküyor. Eyaletin seçici kurulunda 16 delege bulunuyor. Georgia eyaletinde az farkla Trump önde gözüküyor.

Michigan eyaletini Biden kazandı

Amerikalı seçmen, doğrudan başkan seçemediği için, başkanı seçecek olan seçiciler kurulu delegelerine oy veriyor. Bu yüzden başkanlık yarışı kazanını delege sayısı belirliyor. 16 delegeye sahip Michigan eyaletini Demokratların adayı Joe Biden kazandı.

Donald Trump’ın kampanya ekibi, Michigan’da oy sayımının durdurulması için yasal işlem başlatmıştı. Eyalet Dışişleri Bakanı Jocelyn Benson, geçerli tüm oyların sayıldığını ve Trump’ın eyalete karşı açtığı davanın ‘anlamsız’ olduğunu dile getirdi.

Nevada eyaletinde durum ne?

Altı delegeye sahip olan Nevada eyaleti de seçim için kritik öneme sahip olan eyaletlerden. Bu eyalette oyların yüzde 49,3’ünü alan Joe Biden, az farkla Trump’ın önünde gözüküyor. Ancak burada öne çıkacak isim seçimin seyrini değiştirebilir.

Nevada’da Trump yanlısı protestocular

Winconsin eyaletini Biden aldı

Demokrat Parti’nin adayı Joe Biden, Winconsin eyaletini aldı. Eyalet 10 delegeye sahip. Biden burada oyların yüzde 49,6’sına sahip oldu.

Trump ekibi bu eyalette de oyların yeniden sayılmasını istiyor.

20 delege sayısına sahip olan Florida da seçimin kaderini değiştirecek bir eyalet. Bu eyalette oyların yüzde 51,2’sini alan Trump önde gözüküyor.

Pennsylvania’da cumaya kadar net bilgi yok

Seçimin kaderini değiştirecek eyaletlerden biri olan Pennsylvania’da oyların yüzde 50,7’sini alan Trump önde gözüküyor. Fakat posta yoluyla kullanılan oyların büyük bir kısmının sayılmadığı belirtiliyor.

20 delegesi olan bu eyaletteki sonuçların cuma gününden önce netleşmesi beklenmiyor.

Trump yanlılarından Arizona’da protesto

Seçimlerde yaşanan belirsizlik ve posta yoluyla kullanılan oyların tartışılması nedeniyle birçok eyalette vatandaşlar sokağa döküldü. Trump yanlıları, Arizona’da seçim bürosu önünde toplanıp protesto gösterisinde bulundu.

Yaklaşık 150 kişiyle başlayan protestoya gösterisi kısa süre sürede kalabalıklaştı. Protestocular arasında silah ve tüfek taşıyan insanlar olduğu görüldü.

Arizona’da Biden önde

Joe Biden, dün yaptığı açıklamada Arizona’da seçimi kazandıklarını duyurmuştu. Trump ise, bu sözlerin ardından “Arizona da aynı şekilde şansımız vardı ama birisi çıkıp biz kazandık dedi” açıklamasında bulundu.

Arizona eyaletinde yüzde 50,5 oy yüzdesiyle Biden önde gözüküyor. Arizona geleneksel olarak Cumhuriyetçilerin aldığı bir eyalet. Aynı zamanda 11 seçici kurul üyesine sahip.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.