DünyaManşet

ABD seçimleri 2012: Kim seçilirse seçilsin değişmeyecek 10 şey

0

ABD’de başkanlık seçimlerinin sonuna yaklaşılırken, heyecan dorukta. ABD’lilerin Obama’nın ‘büyük hükümeti’ ve Romney’in ‘serbest ticareti’ arasında yapacakları seçimin sonucu bu akşam belli olacak.Adaylar arasında siyasi, sosyal ve ekonomik konularda fikir ayrılıkları görülüyor olsa da, bazı konularda her iki adayın da hemfikir olduğu aşikar.

İşte yarın yeni ABD başkanı kim olursa olsun değişmeyecek olan 10 şey!

1)KÜRESEL ISINMA

İster Obama başkan olsun, ister Romney ipi göğüslesin ABD kişi başına düşen 17.3 ton CO2 salınımı ile dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmaya devam edecek. Adaylardan hiçbiri ABD’nin Dünyanın tozunu attıran fosil yakıt bağımlılığından kurtacak bir çözüm önerisi dile getirmedi. George Monbiot bugün The Guardian’ Gazetesi’ndeki köşesinden, ‘1984 yılından beri ilk defa, adayların TV önünde tartışması sırasında ilklim değişikliğinin adını dahi anmadıklarını’ yazıyordu

2)CEZAEVLERİ

Dünya üzerindeki hiçbir ülke, ABD ile kişi başına düşen mahkum sayısı konusunda boy ölçüşecek durumda değil. ABD’nin dünya nüfusunun sadece %10’unu oluşturmasına rağmen, dünya üzerindeki tutuklu ve hükümlülerin  dörtte birinin ABD cezaevlerinde ikamet etmesi bu durumun ne kadar trajik olduğunu göstermekte. Bir felaket ile sonuçlanan “Uyuşturucuya karşı savaş” süreci ABD’nin bu rekorunda büyük etkenlerden biri.

3)SİLAHLAR

Amerikalılar dolaşımda olan 270 mliyon silahla, kişi başına düşen silahlı insan sayısında yine dünya birincisi (ABD’yi uzak bir farkla Yemen izlemekte). Yılda 100.000’den fazla Amerikalı bu silahlara hedef olurken, 30.000’den fazla insan yine ateşli silahlar sonucu hayatını kaybetmekte. Ne Obama’nın ikinci şansı, ne de Romney’in ilk seferi bu gerçekliği değiştirebilecek güçte.

4)EŞİTSİZLİK

Ne Obama, ne de Mitt Romney Wall Strett bankerlerinin multi-milyon dolarlık ‘maddi kolaylık’larına dur diyecek! (Obama yönetimi altında %1’lik kesim ekonomik büyüme sırasında ortaya çıkan her yeni bir dolardan 93 centi kendine cebine indirdi). Romney yaptığı seçim konuşmalarından birinde açıkça “aşırı yoksulları umursamadığını” söylerken, gazeteci Gary Younge’ın belirttiğine göre, Obama yaptığı bütün ulusa sesleniş konuşmalarında sadece 3 defa yoksulluktan bahsetti. 1948’den bu yana ilk kez yoksulluk ve fakirlikten bahsedilmeyen ulusa sesleniş konuşmaları geçtiğimiz sene içerisinde gerçekleşti.

5)SİVİL HAKLAR

Hiçbir aday eski başkan G.W.Bush tarafından imzalanan, özel hayatın gizliliği ve korunması hakkını hiçe sayan sebepsiz arama ve alıkonmaların önünü açan ‘Vatanseverlik kanunu’nu (Patriot Act) yürürlükten kaldırmayacak. Bununla birlikte, Başkan Obama tarafından imzalanan ve ABD vatandaşlarını güvenlik gerekçeleri ile süresiz bir biçimde alıkonulmasını sağlayan ‘Ulusal Savunma Yetkisi Yasası’nı (National Defense Authorization Act) da geri çekeceği düşünülmüyor.

6)GITMO (Guantanamo)

Hiçbir adayın Guantanamo Körfezi’nde bulunan esir kampını kapatma gibi bir planı yok. Obama’nın  bir önceki seçim kampanyasında Guantanamo kampını kapatacağı vaadine rağmen, aradan geçen 4 sene içinde bu sözünü yerine getirmedi. Romney ise, kampın iki katına çıkarılacağına dair vaatlerde bulunuyor.

7)İSRAİL

Ne Obama ne de Romney ABD Hükümeti’nin İsrail devletine sağladığı yıllık 3 milyar dolarlık desteğe el sürecek. Filistin toprakları üzerinde süregiden illegal işgale rağmen, her iki aday da katıldıkları son tartışma programında İsrail’i en çok kendilerinin sevdiğini göstermek konusunda birbirleri mücadele ettiler.

8)İRAN

Her iki aday da, eski Ulusal Güvenlik Konseyi Çalışanı ve Columbia Universitesi’nden Uluslarası İlişkiler profesörü Gary Sick’in “bir savaş nedeni” olarak tanımladığı, insanların Tahran sokaklarından yiyecek ve ilaç sıkıntısı çekmesine sebep olan İran üzerindeki ekonomik yaptırımlarından vazgeçmeyecek. Adayların ikisi de İran’ın nükleer silah elde etmesini engellemek için askeri müdahale bulunabileceklerini belrtmekte.

9)DRONE’lar

ABD’nin insansız hava araçları Pakistan sınırları içerisinde 2004’ten bu yana 176’sı çocuk, 885 sivili öldürdü. Hem Obama, hem de Romney bu silahların büyük birer hayranı.

10)AFGANİSTAN

Yarın sabah başkan kim olursa olsun, ABD askerleri 2014 yılının sonuna kadar Afganistan’da savaşmaya ve ölmeye devam edecek.

 

Haber: M Can Tonbil – Yeşil Gazete

(Yeşil Gazete, Huffington Post)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.