ABD Paris İklim Anlaşması’ndan resmen çekildi

Böylece dünyanın ikinci büyük sera gazı salıcısı ABD, anlaşmayı imzalayan 197 ülke içinden çekilen tek ülke oldu. Joe Biden, başkanlık yarışını kazanırsa ABD'yi yeniden taraf yapacağını vadediyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde tüm gözler Demokrat Parti adayı Joe Biden ve Cumhuriyet Partisi adayı ve şu anki başkan Donald Trump arasında süren başkanlık yarışına kilitlenmişken, iklim krizine karşı mücadelede tüm dünyayı etkileyecek bir gelişme yaşandı.

Başkan Donald Trump’ın ilk kez Haziran 2017’de duyurduğu Paris İklim Anlaşması‘ndan  çıkma niyetiyle ilgili 4 Kasım 2019’da yaptığı resmi başvuru, bir yıl sonra bugün yürürlüğe girdi.

Trump’ın resmen çekilme beyanının yürürlüğe girmesiyle dünyanın ikinci büyük sera gazı salıcısı, küresel iklim değişikliğiyle mücadele paktının dışına çıktı.  Böylece ABD, anlaşmayı imzalayan 197 ülke içinden çekilen tek ülke oldu.

Biden kazanırsa ABD yeniden taraf olacak

Başkanlık yarışındaki Demokrat Partili Joe Biden, seçimi kazanırsa ABD’yi anlaşmaya yeniden taraf yapmaya vadetmişti. İklim müzakerelerinin diplomatları, küresel ısınmayı görece katlanılabilir düzeylere düşürmenin ABD’nin mali ve diplomatik gücü olmaksızın daha da zorlaşacağını söylüyor.

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Genel Sekreteri Patricia Espinosa, “ABD’nin çekilmesi Paris Anlaşması’nın hedeflerine ulaşmaya yönelik küresel çabalarda ve bizim rejimimizde büyük boşluk yaratacak” ifadelerini kullandı.

Sputnik’in aktardığına göre küresel iklim görüşmelerinin Afrika Müzakere Grubu Başkanı Tanguy Gahouma-Bekale ise “İklim değişikliğiyle kolektif küresel mücadele açısından kaybedilen bir fırsat” dedi.

Paris İklim Anlaşması

Tarihin en büyük katılımlı ortak metni olan Paris İklim Anlaşması, sera gazı emisyonunu düşürerek bu sayede küresel sıcaklık artışını endüstri öncesi dönemine kıyasla 2 derecenin altında tutmayı ve 1,5 derece ile sınırlandırmayı hedefliyor.

2015 yılında Paris’te gerçekleşen COP21 (Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı) sırasında sunulan anlaşma, 2016’da yürürlüğe girmişti. Türkiye anlaşmayı onaylamayan tek G20 ülkesi. Türkiye, anlaşmayı Meclis’ten geçirmemeye gerekçe olarak, gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülke sınıfına sokularak fon tarafından desteklenme isteğini gösteriyor.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR