ManşetDünyaİklim Krizi

ABD ordusunda bir ilk: İklim krizine karşı güvenlik tedbirleri hedefi 2050’de net sıfır emisyon

0

Fotoğraf: Kaliforniya’da çıkan orman yangınlarının ısı dalgası ve yoğun dumana neden olduğu sırada bölgenin yakınındaki ABD ordusu tatbikatından. (Jason Sweeney)

ABD Ordusu, üsleri küresel ısınmanın neden olduğu hasara karşı korumaya yardımcı olmayı ve askerleri daha şiddetli sıcak hava dalgası, kuraklık ve sel ile başa çıkması için eğitmeyi amaçlayan ilk iklim stratejisini yayımladı.

İklim Haber’in aktardığına göre; ordunun iklim stratejisi, seragazı emisyonlarını 2030’a kadar 2005 seviyelerine göre yarıya indirmeyi ve 2050 yılına kadar net sıfıra getirmeyi hedefliyor.

‘İklim değişikliği için harekete geçmemiz gerekiyor’

Ordu Sekreteri Christine Wormuth stratejide, “Çalışma alanımızda her türlü tehditle karşı karşıyayız, ancak bunlardan birkaçı gerçekten varoluşsal olarak adlandırılmayı hak ediyor. İklim krizi öyle. İklim değişikliği dünyayı daha güvensiz hale getiriyor ve harekete geçmemiz gerekiyor” dedi.

Askeri simülasyonlarda iklim değişikliği

Savunma Bakanı Lloyd Austin, Biden’ın geçen yıl göreve gelmesinden kısa bir süre sonra, Pentagon’un askeri simülasyonlarda ve savaş oyunlarında iklim değişikliği riskini içereceğini söylemişti.

Biden’ın eylemleri, askeri ve istihbarat teşkilatlarının iklim değişikliğinin ulusal güvenlik riski oluşturduğuna dair raporlarına karşı çıkan eski Başkan Donald Trump’ın gidişatını tersine çevirdi.

İklim değişikliği bir güvenlik tehdididir

ABD askeri ve istihbarat yetkilileri, dünya çapındaki Amerikan askeri üslerine verilen hasar, doğal kaynaklar üzerinde artan küresel rekabet ve silahlı çatışma riski bulunan yerler de dahil olmak üzere, iklim değişikliğinin güvenlik tehdidi olması konusunda fikir birliği içerisinde.

ABD askeri üslerinde milyarlarca dolarlık aşırı hava olayları hasarı

Nebraska’daki Offutt Hava Kuvvetleri Üssü ve Florida’daki Tyndall Hava Kuvvetleri üssü de dahil olmak üzere ABD askeri üslerinde, son yıllarda yoğun sel ve kasırgalar nedeniyle milyarlarca dolarlık hasar oluştu.

Teksas ve diğer güney eyaletlerindeki ordu üslerindeki yüksek sıcaklıklar da acemi askerlerin eğitimini daha tehlikeli hale getirdi.

Bağımsız enerji sistemi

Strateji, ordunun, binalardan kaynaklanan emisyonları kesmesini, 2035’e kadar tamamen elektrikli bir araç filosu geliştirmesini ve 2035’e kadar kurulan her mikro şebekede yenilenebilir kaynaklar dahil birçok güç kaynağını kullanabilen bağımsız bir enerji sistemi yerleştirilmesini gerektiriyor. Ordunun şu anda Kentucky’deki Fort Knox’taki 2.1 megavatlık güneş enerjisi sahası gibi 950 yenilenebilir enerji projesi ve 2024’e kadar planlanan 25 mikro şebeke projesi var.

İklim ve Güvenlik Merkezi ve Stratejik Riskler Konseyi’nin kurucu ortağı Francesco Femia, ordunun emisyonları azaltma ve küresel ısınmanın stratejiden operasyonlara kadar her şey üzerindeki etkisini göz önünde bulundurma taahhüdünün “iklim değişikliğinin değişen güvenlik risklerinde hem acil hem de geniş kapsamlı gerçek bir yer edindiğini” söyledi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.