DünyaManşet

ABD nükleer anlaşmadan çekiliyor mu?

0

Başkanlığa geldiğinden beri ABD dış politikasına tartışmalı kararlarla yön vererek dünya dengelerini yerinden oynatan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, bu sefer Orta Menzilli Nükleer Silahları Sınırlandırma Anlaşması’ndan (INF) çekileceğini duyurarak yeni bir krize neden oldu.

ABD ile bu ülkenin Avrupa ve Uzak Doğu’daki müttefiklerini korumayı amaçlayan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması, 1987’de Soğuk Savaş döneminde Başkan Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği Genel Sekreteri Mihail Gorbaçov arasında Washington’da imzalanmıştı. Anlaşma, Rusya ve ABD’nin menzili 300-3400 mil olan karadan atılan güdümlü füzesi almasını, üretmesini ya da test etmesini yasaklıyor. ABD, Rusya’yı sık sık bu anlaşmayı ihlal etmekle suçluyordu.

Seçim çalışmalarına devam eden ve Nevada eyaletinde konuşan Trump, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya’nın söz konusu anlaşmayı yıllardır ihlal ettiğini savundu ve selefi Barack Obama’ya da bu konuda suçlama yöneltti.

Beyaz Saray’ın iddialarına göre, Rusya Avrupa’ya gönderebileceği karadan fırlatılan nükleer silahlar geliştirdi. Moskova hükümeti ise bu iddiaları reddediyor.

Trump, Rusya ve Çin’in nükleer sistemleri üretmeyi durdurma kararı almazlarsa ABD’nin nükleer silahlar üreteceğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergei Ryabkov, ABD’nin antlaşmadan çekilmesinin “çok tehlikeli bir adım” olduğunu söyledi. Ryabkov ayrıca, çekilme kararının uluslararası kamuoyu tarafından da ciddi şekilde eleştirileceğini söyledi.

Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, önümüzdeki hafta Moskova’daki mevkidaşlarıyla görüşecek.

(Euronews, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.