ABD-Meksika sınırındaki duvar yaban hayatını tehdit ediyor

Eski Amerikan Başkanı Donald Trump döneminde Meksika sınırına inşa edilen duvar bölgede yaşayan hayvanların göç yollarına zarar veriyor, su ve eş bulmalarını engelleyerek yaban hayatını tehlikeye atıyor.

ABD ve Meksika’nın bir bölümünü içine alan Sonora Çölü‘nde yaşayan jaguarlar, duvarla ikiye bölünmüş Amerika ve Meksika sınırında hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Çevreciler, yasadışı göçü durdurmak amacıyla inşa edilen duvarların yaban hayatı için ölümcül olduğunu söylüyor.

Biyolojik Çeşitlilik Merkezi‘nden Laiken Jordahl, habitat bağlantısının ekosistemlerin sağlığı için önemli olduğunu belirtiyor:

Hayvanların dolaşabilmeleri, yiyecek ve su bulabilmeleri, eş bulabilmeleri gerekiyor. Birbiriyle bağlantılı geniş alanlara sahip olmak kritik önem taşıyor.

Trump’ın sınır duvarı için Amerikan yerlilerinin kutsal mezarlıkları yerle bir ediliyor
jaguar
Fotoğraf: Reuters
İklim kriziyle yaban hayvanları kentleri terk ediyor: Dünyamız bir yok oluş krizi yaşıyor

‘Jaguarların devasa alanlara ihtiyacı var’

AFP’nin aktardığına göre, bilim insanları Meksika tarafında yaklaşık 150 jaguar olduğunu düşünüyor; Amerika tarafında ise son yıllarda sadece yedi jaguar görüldüğü belgelendi.

Jordahl, Jaguarlar’ın Meksika’daki Sonora’dan Arizona’ya geldiğini ancak duvarlarla karşılaştığını söylüyor:

“Tek bir jaguar yüzlerce ya da binlerce dönümlük arazide dolaşabilir, birkaç gün içinde yüzlerce kilometre yürüyebilir. Kullanabilecekleri devasa alanlara ihtiyaçları var.”

Jordahl, sınırda inşa edilen duvarın göçleri durdurduğunun ve bu nedenle Meksika gri kurdu ve jaguar gibi hayvanları kurtarmak için yüz milyonlarca dolar harcayan hükümetin koruma çalışmalarına zarar verdiğinin altını çiziyor.

Fotoğraf: Gregory Bull / AP
Türlerin yaşam hakkı ve İkizdere*

Duvarlar hayvanları savunmasız hale getiriyor

Arizona‘da nesli tükenmekte olan bitki ve hayvanlara ev sahipliği yapan 117 bin dönümlük Buenos Aires Ulusal Vahşi Yaşam Sığınağı‘nın güney kenarında 9 metre yüksekliğindeki duvarı şöyle değerlendiriyor:

“Bu duvar, açıkça tüm bu ekosistemi Meksika’daki vahşi topraklardan ayıracak; duvarın bu tarafındaki ve diğer tarafındaki hayvanları kuraklığa, iklim değişikliğine ve soy içi üremeye karşı daha savunmasız hale getirecek.”

Ne olmuştu?

Eski ABD başkanı Donald Trump döneminde ABD-Meksika sınırında inşası başlayan duvar 3 bin kilometre uzunluğunda. Milli parklarda, doğa rezervlerinde ve Teksas, New Mexico, Arizona ve Kaliforniya’daki yerli topraklarında mevcut olan duvar, Pasifik Okyanusu‘nun birkaç metre açığında son buluyor.

Sınıra “1 metre duvar ördürmeme” sözü veren Joe Biden, 2021’de göreve geldiğinde duvarın genişletilmesini durdursa da, daha sonra Arizona’da bazı boşlukların kapatılmasına izin verdi.

Batı Afrika’nın son aslanlarını kurtarma çabaları: Veri toplamak için altı aslana GPS takıldı

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR