Ekolojik YaşamManşet

Trump’ın sınır duvarı için Amerikan yerlilerinin kutsal mezarlıkları yerle bir ediliyor

0

Yeşil Gazete için çeviren: Verda Zincirkıran

İnşaat işçileri, Donald Trump’ın Meksika ile sınır duvarının inşasının bir parçası olarak aralarında Arizona’nın Organ Pipe Cactus Ulusal Anıtı’nın da bulunduğu arazileri yerle bir etmeye başladı. Arizonalı bir kongre üyesi ve avukatlara göre, bundan etkilenen alanlar arasında Amerikan yerlilerinin kutsal saydığı yerler de bulunmakta.

Organ Pipe Cactus National Monument, uluslararası tanınan bir biyosfer rezervi, yani burada bulunan bitki ve hayvanlar o kadar nadir ki BM bölgeye özel statü verdi. Bu bölge, anıt arazisiyle ilişkisi olduğuna dair iddiaları bulunan en az bir düzine halktan biri olan Tohono O’odham ulusunun ata topraklarını ve yaklaşık 82.000 dönüm vahşi yaşam alanını içeriyor.

Seçim bölgesi, söz konusu rezervi de içeren Amerikan Temsilciler Meclisi üyesi Raúl M. Grijalva (D-Ariz.)’in aktardığına göre, şubat ayında Tohono O’odham halkının mezarlıklarının bulunduğu Monument Tepe’sinin bazı kısımlarını havaya uçarmaya başladılar.

ABD Gümrük ve Sınır Güvenliği sözcülerinden biri Washington Post‘a şöyle konuştu: “Müteahhit, yeni sınır duvarı sisteminin inşası için Monument Tepesindeki Roosevelt Rezervasyonunda kontrollü patlatmalara başladı. Bu patlatmaların ay boyunca devam edeceği söylendi.”

Doğal Kaynaklar Komitesi başkanı Grijalva, inşaat halindeki bölgeyi ziyaret edip sosyal medyada bir video paylaşarak söz konusu alan hakkında bilgi verdi. Grijalva’nın ifade ettiğine göre patlamaların meydana geldiği Monument Tepesi, Tohono O’odham halkının hasım kabile üyelerini gömdüğü bir saha.

“Geçen gün Monument Tepesinde patlattıkları alanlar çoğunlukla, O’odham halkıyla savaşan Apaçi savaşçıların istirahatgahı. Ve O’odham halkı saygılı bir şekilde onları, huzur içinde uyumaları için Monument Tepesine gömdüler” dedi Grijalva, paylaştığı bir videoda.

CBP’nin ifadesine göre, inşaat sırasında bir çevre denetleyicisi ve saha-temizleme faaliyetleriyle birlikte orada yer aldı; ancak konu hakkında bunun dışında bir detay paylaşılmadı.

Ziyaretinden önce Grijalva, İçişleri Bakanlığı operasyon yöneticisi Chad Wolf‘a, inşaat projesine dair duyduğu “ciddi endişelerini” bir mektupla dile getirdi.

“Tohono O’odham üyeleri ocak ayında yazdığı mektuplarında, İçişleri Bakanlığının sınır duvarı planları ve inşaatında yerli halkların arazileri ve kutsal alanlarına saygı göstermediği hakkında bana bilgi vermişlerdi” diye yazdı mektubunda Grijalva: “DHS’yi, planlanmış sınır duvarı inşası hakkında Tohono O’odham halkı ile birlikte devletlerarası bir dayanışma içerisinde bulunmaya şiddetle davet ediyoruz.”

Grijalva çağrısına rağmen CBS Haber’e böyle bir fikir alış verişinin gerçekleşmediğini söyledi: “Yönetim, kabilenin tarihini, hatta daha vurucu bir şekilde ifade etmek gerekirse, atalarını ayakları altında eziyor.”

Biyoçeşitlilik Merkezi’nde sınır hususlarından sorumlu Laiken Jordahl da dağın bir kısmının ekipler tarafından kesilip biçildiğini ifade etti: “Önceki haliyle karşılaştırıldığında burada çok fazla şey değişti, kocaman bir alan tam orta yerinden koptu gitti.”

Monument Hill inşaatı. (Laiken Jordahl / Biyolojik Çeşitlilik Merkezi)

Tohono O’odham Halkı’nın başkanı Ned Norris Jr., CBP Tucson’da sektör şeflerinden birine yazdığı mektupta: “Halk, sınıra yapılacak inşaat projelerine kategorik olarak karşı geliyor, çünkü söz konusu projeler, Arizona’daki uluslararası sınır boyunca uzanan ata topraklarına ve halkımız için rezerv tayin edilmiş alanlara zarar veriyor” ifadesini kullandı. 

ABD’li yöneticiler ve çevre avukatları, kutsal yerler için duyulan endişenin yanı sıra inşaatın sonuçlarından bir diğerinin de doğal alanların ve vahşi hayat sahasının yok edilme potansiyeli olduğunun altını çizdiler.Ulusal Park Servis Raporu’na göre, Trump’ın duvarı Organ Pipe Cactus Ulusal Anıt bölgesinde 22 arkeolojik arazinin yok olmasına sebep olabilir.

Jordahl şöyle konuştu: “Quitobaquito Springs gibi kutsal alanların yanı sıra bütün anıt bölgesi ata topraklarına aittir. Kabile, burayı bitki yetiştirmek için kullanır, hala da törenler için kullanmaktadırlar. Sanki ateşlik odunlarmış gibi 200 yıllık Antik Saguaro kaktüslerini sürüp üzerlerinden geçiyorlar. Bu utanç verici… Bu bitkiler aynı zamanda O’odham için de kutsaldır. Halk, onları atalarının bir enkarnasyonu olduğuna inanır, bu yüzden onların yerle bir olduğunu görmek gerçekten içler acısı…. ”

Arizona eyaleti yetkililerine göre, ekipler ulusal anıt bölgesindeki çalışmalar sırasında Saguaroslar ile birlikte bazı bitkileri alıp başka yerlere götürdüler. Ancak Jordahl, Saguarosların yok edildiğine dair birtakım fotoğrafları Washington Post’la paylaştı.

Arizona’da Organ Pipe Cactus Ulusal Anıtı’nda yok edilen Saguaroslar. (Laiken Jordahl/Biyolojik Çeşitlilik Merkezi)

Trump yönetiminin sınır duvarını inşa etmek adına 2005 yasasına dayanarak kendi otoritesini çevre kuralları da dahil olmak üzere başka yasaları çiğnemek üzere kullandığını söyleyen Jordahl bu kararın vahşi yaşamı ve kutsal yerleri yok etmeye neden olduğunu dile getirdi.

Grajalva da mektubunda 2005 yasasını hatırlatmıştı:  

“Bu yönetim, feragat yetkisini eşi benzeri görülmemiş bir şekilde ve sorumsuzca kullanmaktadır. 2005’ten beri 21 kere feragat kararı yürürlüğe girdi; bunlardan 16’sı son iki buçuk senede meydana geldi.”

Sınır inşaatı hakkında dava açmayı planladığını kaydeden Grijalva, şunları söyledi: “O’odham halkından arkadaşlarımızla birlikte bölgenin kimliğini korumak, muhafaza edip el değmemiş kalmasını sağlamak adına çalışmak için acil olarak harekete geçmeliyiz.”

Makalenin İngilizce Orijinali

 

You may also like

Comments

Comments are closed.