ABD doğal gaz finansmanını kısıtlama kararı aldı

ABD Hükümeti, dün gece aralarında Dünya Bankası'nın da bulunduğu Çok Taraflı Kalkınma Bankaları’ndaki doğal gaz ve kömür finansmanı desteğini kısıtlayacağını duyurdu. Kararın, doğal gaz endüstrisi üzerinde daha fazla baskı oluşturması ve doğal gazın bir 'geçiş yakıtı' olarak değerlendirilmesini zora sokması bekleniyor. 

Fosil yakıt finansmanından küresel çıkış devam ederken, ABD Hükümeti, dün gece, aralarında Dünya Bankası‘nın da bulunduğu Çok Taraflı Kalkınma  Bankaları’ndaki doğal gaz ve kömür finansmanı desteğini kısıtlayacağını duyurdu.

Doğal gazdan çıkış, Paris Anlaşması’ndan bu yana 1000 GW’a yakın kömür kapasitesinin iptal edildiği kömürden çıkış eğilimiyle paralellik gösteriyor. Buna ek olarak, bankalar, sigortacılar ve varlık yöneticileri tarafından yönetilen 2,5 trilyon ABD dolarının üzerinde fon, kömüre yatırım yapmayı bırakma taahhüdünde bulundu.

COP26’ya sinyal

ABD, dünyanın en büyük gaz tüketicisi konumunda ve yerel rezervleri destekleyen hidrolik kırılma yönteminin artışıyla, şu anda en büyük ihracatçılar arasında yer alıyor.

Enerji uzmanlarına göre bu hareket, ABD hükümetinin doğal gaz ihracatını ve yurtdışında gaz altyapısını teşvik eden politikalardan uzaklaştığına dair ciddi bir değişikliği işaret ediyor ve bu Kasım ayında İskoçya‘nın Glasgow kentinde yapılacak uluslararası iklim müzakereleri (COP26) öncesinde güçlü bir sinyal gönderiyor. Uzmanlara göre bu, aynı zamanda fosil yakıtları finanse etmeye devam eden Çin, Japonya, Kore ve Kanada gibi diğer G20 hükümetlerine de bir baskı unsuru oluşturuyor.

Doğal gaz finansmanı 2020’de Çok Taraflı Kalkınma Bankaları’ndan sağlanan fosil yakıt finansmanının %75’inden fazlasını oluşturdu ve Urgewald’a göre Dünya Bankası Grubu’nun fosil yakıt projeleri için finansmanı Paris Anlaşması’ndan bu yana 30’dan fazla ülkede toplam 12 milyar doları aştı.

Doğalgaz’ın ‘geçiş yakıtı’ olarak görülmesini zorlaştıracak

ABD hükümetinin bu kararı, Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) 2050 yılına kadar net sıfır karbona ulaşılması için yeni doğal gaz yatırımlarının derhal durdurulması gerektiğini belirten raporunun ardından geldi. Enerji uzmanlarına göre ABD’nin bu kararı, küresel doğal gaz endüstrisi üzerinde daha fazla baskı oluşturacak ve doğal gazın bir ‘geçiş yakıtı’ olarak değerlendirilmesini zora sokacak.

Oil Change International analisti Bronwen Tucker kararla ilgili şunları söyledi:

“ABD’nin Çok Taraflı Kalkınma Bankaları üzerinde büyük bir etkisi var ve bu nedenle Başkan Biden ve Sekreter Yellen‘ın önerilen doğal gaz finansmanı koşullarına derhal net ve katı ayrıntılar eklemesi kritik önem taşıyor. En kötü ihtimalle, ABD’nin üyesi olduğu bankalarda fosil yakıt finansmanı %40 oranında devam edebilir. Bu, iklimin ve toplumların baş etmesinin mümkün olmayacağı, 1,6 milyar dolar değerinde doğal gaz boru hatları, enerji santralleri ve LNG terminalleri anlamına geliyor.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

Maraş için ortak talep: Yeni santrale değil, adil dönüşüme ihtiyaç var

Afşin Elbistan Termik Santrali’ne eklenmesi planlanan 2 üniteye karşı çıkan belediye başkanları ve sivil toplum temsilcileri kömürün tek tercih olmadığını vurguladı.

Kaş’ta Likya Yolu üzerinde, orman içine tesis ihalesine isyan: Akıl tutulması

Kaş'ta Likya Yolu güzergahı ve Phellos Antik kenti yakınına 'orman parkı' adı altında turistik tesis için ihale açıldı. Halk ayakta: Mangal yasak, tesis serbest.

Batı Karadeniz ‘vahşi madenciliğe’ direniyor: Zulüm varsa direniş de var

Zonguldak'ın Alaplı, Devrek, Akçakoca ilçelerinde onlarca köyü etkileyecek altın madeni ruhsatına karşı bölge halkı direnişini sürdürürken, dava açmaya da hazırlanıyor.

AB için ‘küresel net sıfır’ yarışında Çin ve ABD hakimiyeti uyarısı

Uzmanlar, AB ülkeleri 2023'te net sıfır yatırımlarını artırsa da Çin ve ABD rekabetine yenilmemesi için Temiz Sanayi Anlaşması'nın önemine vurgu yapıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR