ManşetDünya

ABD’de çalışma vizesi ve yeşil kartlara yıl sonuna kadar yasak

0

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz Nisan ayında getirdiği göçmen vizesi yasağını, koronavirüs salgını sırasında işini kaybeden milyonlarca vatandaşa istihdam sağlanması gerekçesiyle yeni bir başkanlık kararnamesiyle genişletti.

Pazartesi günü yayınlanan başkanlık bildirgesine göre Washington, yeşil kartlara uygulanan yasağı uzatırken birçok geçici işçi vizesini de bu yasağa katma kararı aldı. Yıl sonuna kadar verilmeyecek vizelerin arasında şirketlerin uzmanlık sahibi yabancı çalışanları ülkeye getirmesine izin veren H-1B vizesi de bulunuyor.

ABD hükûmeti bu sayede koronavirüs döneminde işten çıkarılanların iş bulmasını kolaylaştırmayı hedefliyor. Üst düzey bir yetkili, gazetecilere yaptığı açıklamada bu hamlenin 525 bin vatandaşa istihdam sağlayacağını ifade etti.

Gıda ve sağlık sektörü muaf

ABD’de çeşitli kurumlarda çalışmak ya da değişim programlarına katılmak üzere gelecek uzmanlara verilen J-1 vizesi de askıya alınan vize türleri arasında. Corona virüsü salgını alanında çalışan sağlık görevlileri ise bu yasaktan muaf.

Başkanlık kararnamesi, ABD’de mevsimlik işçi olarak çalışanlara verilen H-2B vizesini de kapsıyor. Ancak gıda hizmeti sektöründe çalışanlar da bu yasaktan muaf tutulacak.

Şirketlerden tepki

Amazon, Google ve Twitter gibi H-1B vizesini sıklıkla kullanarak yurtdışından getirilen nitelikli işgücünden yararlanan ABD’nin önde gelen teknoloji şirketleri ve ABD Ticaret Odası, ekonomik toparlanmayı yavaşlatacağı gerekçesiyle böyle bir adıma karşı.

Vize yasağını eleştirenler, Başkan Trump’ın koronavirüs salgınını ABD’ye göçü kısıtlama hedefini hayata geçirmek amacıyla kullandığını savunuyor.

Yaptığı açıklamada kararı, “öngörüsüz” olarak nitelendiren Amazon, “Yüksek kabiliyetli uzmanların ülkeye girmesi ve ülke ekonomisine katkı sağlamasını engellemek ABD’nin küresel rekabbetciliğini risk altına atacak” değerlendirmesinde bulundu.

Google da, “Göçmenler ABD’nin ekonomik başarısına büyük katkıda bulundu” açıklamasında bulundu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.