DünyaManşet

ABD Başkanlık yarışında gözler son dört eyalette

0
Fotoğraf: Shutterstock

Amerika Birleşik Devletleri‘nde (ABD) önümüzdeki dört yıl boyunca başkanlık yapacak ismin belirleneceği seçimlerde nefesler tutuldu, oy sayımı devam ediyor. Demokrat Parti adayı Joe Biden ve Cumhuriyetçilerin adayı ve şu anki başkan Donald Trump arasında süren yarışın galibi sona kalan dört eyaletten gelen veriler ile belli olacak: Nevada, Pennsylvania, North Carolina ve Georgia.

Resmi olmayan sonuçlarda şu ana kadar sayılan oylara göre Joe Biden az farkla önde görünüyor. Joe Biden 264 delegeye, Trump ise 214 delegeye ulaştı.

Seçimlerde seçmenler doğrudan başkan adaylarına değil destekledikleri partinin delegelerine oy veriyor. Bu yüzden toplamda fazla oy alan değil, daha fazla delegeye ulaşan aday başkan seçiliyor. 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşan isim ise başkanlık seçimini kazanıyor.Peki son eyaletlerde durum ne?

Görsel: The Guardian

Nevada’da oy farkı 12 bin

Nevada’da oyların yüzde 49.4’ünü alan Joe Biden şu anda Nevada‘daki yarışı önde götürüyor. Oyların yüzde 66’sının sayıldığı düşünülen eyalette Biden 604,251 oy alırken Trump, 592 bin 813 oy kazandı.

Eğer Demokratların adayı kazanırsa, Biden eyaletten altı delege kazanarak 270 delegeye ulaşmış olacak. Bu da Beyaz Saray’ın kapılarını Demokrat Parti’ye açmış olacağı anlamına geliyor. 

Pennsylvania’da Trump oy farkını açıyor

Pennsylvania eyaletinde ise oyların yüzde 49,6’sını alan Trump yarışta daha öne çıkıyor. Cumhuriyetçi adayın 3 milyon 285 binin üzerinde oy aldığı seçimde oy farkı 12 bin civarında.

Her ne kadar oyların yüzde 95’inin açıklandığı belirtilse de kalabalık nüfusu ve aradaki oy farkı göz önünde bulundurulursa Biden’ın eyaleti kendine döndürmesi az bir olasılıkla mümkün olabilir.

Pennsylvania’da Trump destekçileri oy sayımlarının durdurulması için eylemde

Georgia’da Trump önde götürüyor

Kazanan ismin 16 delegeyi hanesine yazdıracağı Georgia eyaletinde de üstünlük Trump’ta gözüküyor. Oyların yüzde 99’unun sayıldığı belirtilen sonuçlara göre Trump 2 bin oy farkıyla öne çıkıyor.

Biden’ın 2 milyon 445 bin oy kazandığı seçimde, Trump’ın oyu ise 2 milyon 447 bin civarında. Trump’ın buradaki oy sayımını durdurulması yönündeki başvurusuna rağmen oylar açılmaya deva ediyor.

North Carolina’da Trump oy farkını açıyor

North Carolina da henüz seçimin galibinin belirlenmediği eyaletlerden. Oyların bu eyalette yalnızca yüzde 94’ünün açıklandığı belirtiliyor. Ancak diğer açıklanmayan eyaletlere kıyasla burada Trump’ın oy farkı çok daha fazla.

Cumhuriyetçilerin 2 milyon 732 bin oy kazandığı seçimde Demokratların oy miktarı ise 2 milyon 655 bin civarında. Burada kazanan isim 15 delegeyi hanesine yazdıracak.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.