Dünya

ABD 30 milyar doları çarçur etti

0

ABD‘de bir Kongre komisyonu son 10 yılda yönetimin Irak ve Afganistan‘da en az 30 milyar doları çarçur ettiğini bildirdi.

İsrafın nedeni özel şirketlere verilen ihaleler. Partilerarası komisyon ise bu projelerin bir bölümünün aslında gereksiz olduğunu ya da imkansızlıklar dolayısıyla zaten sürdürülemeyeceğini belirtiyor.

Verilen örnekler arasında Irak yönetiminin istemediği ve inşaatı yarım kalan bir cezaevine harcanan 40 milyon dolar var.

300 milyon dolar Kabil’de gelişmiş bir elektrik santralı kurulmasına harcandı ancak hükümetin bu santralı işletemeyebileceği belirtiliyor.

Afgan ulusal güvenlik kuvvetlerine ait tesislerin yapımı için planlanan 11 milyar 400 milyon dolarlık projenin ise sürdürülebilir olmadığı kaydediliyor.

Projelerin yanlış seçilmesi yanında, sahtecilik, sorumluluk sistemlerinin gevçek olması ve yetersiz rekabet de israfa neden olan gerekçeler arasında sayılıyor.

Dahası Komisyon Irak ve Afganistan’da gelecekte daha pek çok projeye aktarılan kaynakların da çöpe gidebileceği uyarısında bulunuyor.

Bunun nedeni ise ev sahibi ülke hükümetlerinin bu projeleri sürdürmeye isteksiz olması, ya da gerekli imkanlara sahip olmaması.

Kongre, ABD’nin Afgan operasyonundan bu yana savaş halinde geçirdiği 10 yıldaki harcamalarının incelenmesi için, bu komisyonu özel olarak görevlendirmişti.

Sekiz üyesi arasında eski devlet görevlileri ve milletvekilleri de olan komisyon, raporunu aslında yarın açıklayacak. (BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.