KentManşet

ABB ODTÜ arazisi için ‘rantın da israfın da karşısındayız’ dedi, ODTÜ’lülerden yanıt geldi: Kavaklık’ı hatırlayın!

0

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) eski Başkanı Melih Gökçek’in döneminde başlatılan ve tepkiler nedeniyle durdurulan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) yolu projesine yeniden başlanmasına ilişkin ABB’den yeni açıklama yapıldı. ODTÜ’lülerden ie ABB’nin “manipülatif” ifadesinin kullanıldığı açıklamaya yanıt geldi.

ABB daha önce de konuya dair bir açıklama yapmış, iş makinelerinin ODTÜ arazisine girdiğine ilişkin haberleri yalanlamıştı. Öte yandan bazı mezun ve öğrenci ODTÜ’lüler iddiaların ardından ODTÜ arazisinde nöbet tutmaya başlamışlardı.

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan son açıklamada ise konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarının da içerisinde yer aldığı haberlere ‘manipülatif’ denilirken daha önceki açıklamada olduğu gibi ODTÜ arazisi içinde kazı ve dolgu çalışması yapılmadığı öne sürüldü.

‘ABB’nin rantın da israfın da karşısında yer aldığı tüm kamuoyunun malumudur’

Aynı zamanda arazide herhangi bir iş makinesi olmadığı da belirtildi. Açıklamada “Belediyemizin yaptığı ihale, toplamda 11 km uzunluğunda olan yolun ODTÜ arazisi dışında kalan 6,5 km uzunluğundaki kısmının da kazı-dolgu işlerini kapsamaktadır” denildi.

ODTÜ arazisinden geçen yolun kazı-dolgu işlerinin beş yıl önce tamamlandığının aktarıldığı açıklamada Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda yasal süreci takip ettiği de ifade edildi.

Ek olarak açıklamada, mevcut çalışmaların Niğde – Adana Otoyolu’nun İncek Bulvarı’na bağlantı yolu için yapıldığı bilgisi verildi ve şunlar eklendi:

“Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin rantın da israfın da karşısında yer aldığı tüm kamuoyunun malumudur. Kurumumuz yalnızca mahkemelerin kararına riayet etmektedir. Hal böyle iken, kamuoyunu yanıltıcı açıklamalarda bulunan çevrelere itibar edilmemesini rica ederiz.”

ODTÜ’lülerden yanıt: Kavaklık direnişini hatırlatırız

ODTÜ’lülerden ABB’nin açıklamasına yanıt geldi. Arazide nöbete başlayan ODTÜ’lüler ABB’nin açıklamasını madde madde şöyle yanıtladı:

  1. Çalışma yapılan arazi, ABB’nin ve beraberindeki şirketlerin de teyit ettiği üzere Gökçek döneminde bir gecede dümdüz edilen ODTÜ ormanından geçmektedir. İş makineleri ABB’nin olmasa da ABB’nin anlaşmalı olduğu şirketlerindir.
  2. Çalışma iddia edildiği gibi Gölbaşı – Niğde Otobanı Bağlantı Yolu için yapılıyor ve ODTÜ ormanından geçmiyor ise Gökçek döneminde aynı alanda çalışan iş makinelerinin karşısında öğrencilere destek için gelen CHP milletvekillerinin tavrı ve CHP yönetimindeki ABB tutarsızlığa düşmektedir.
  3. Kamu yararı gerekçesi‘ gösterilerek yapılacak olan Rant Yolu’nun ormanının ve beraberindeki ekosistemin zararına, sermayenin yararına ‘derhal’ yapılması istenmektedir. Kamu yararı, Park Joven gibi projelerin sahibi olan zenginlerin yararı değildir. Rant Yolu, Ankara merkezindeki sayılı ormanlardan birine zarar verecek, canlıları tehdit ederek Ankara doğasını kirletecektir.
  4. ABB, Rant Yolu’nu yapmak konusunda her türlü çabayı göstermekten ve hatta öğrencilerin açıklamalarını manipülatif olarak nitelemekten çekinmezken Rant Yolu’yla bağlantılı tünelin iptali için çalıştıklarını söyleyerek buz dağının görünen yüzünü işaret etmektedir.
  5. Gökçek yönetimi tarafından ağaçları katledilen, ekolojisi alt üst edilen ODTÜ ormanı yolun alta alınması, ekolojik köprü kurulması gibi vaatlerle sermayenin girişimlerine bırakılmayacaktır. ODTÜ ormanı, Gökçek’in çalışmalarını sürdüren Yavaş yönetiminin değil, hepimizindir. ODTÜ ormanı korunmalıdır.

ODTÜ’lülerin yaptığı açıklamada “Kendi çıkarları doğrultusunda ODTÜ ormanı üzerinde söz söyleyenlerin, ODTÜ ormanını savunanları yalancı olarak nitelendirmesi kabul edilemez” denildi ve şunlar eklendi:

“ODTÜ, sermayeye hizmet etmek için çalışan belediyelerin, kampüsün bütünlüğünü bozmaya izin veren atanmış rektörlerin değildir.
Rantın ve talanın her türlüsüne karşı olduğumuzu Kavaklık Direnişimizi hatırlatarak bir kez daha söylüyoruz.”

 

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.