DünyaManşet

AB ve ABD arasındaki çelik ve alüminyum gümrük vergileri sorunu çözüldü

0

G20 Liderler Zirvesi kapsamında İtalya‘nın başkenti Roma‘da bir araya gelen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Von der Leyen burada düzenledikleri ortak basın toplantısında AB ve ABD arasındaki çelik ve alüminyum gümrük vergileri ihtilafında çözüm sağlandığını duyurdu.

AB ve ABD arasındaki alüminyum ve çelik gümrük vergileri konusundaki sorun, üç yıldır devam ediyordu.

‘Yeni bir Atlantik ötesi iş birliği dönemi’

AA‘da yer alan habere göre Biden, AB ve ABD’nin uzlaştıklarını ve tarafların yeni bir Atlantik ötesi iş birliği dönemi başlattıklarını söyledi.

Biden, anlaşmayla AB’nin pek çok ABD ürününe uyguladığı gümrük vergilerini hemen kaldırdığını kaydetti. Ayrıca ABD Başkanı, AB ve ABD’nin küresel çelik ve alüminyum ticaretine ilişkin karbon bazlı bir düzenlemeyi müzakere etme taahhüdünde bulunduklarını da duyurdu.

Çeliğin en karbon yoğun sektörlerden biri olduğunu ve bu alanda emisyon azaltmayı teşvik edeceklerini ifade eden Joe Biden, Çin gibi kirli çelik üretenlerin piyasalarına erişimlerini de kısıtlayacaklarını dile getirdi.

‘Endüstrinin karbon yoğunluğunu ele almalıyız’

Von der Leyen de “Çelik ve alüminyum gümrük vergilerini askıya almak ve yeni bir küresel sürdürülebilir çelik düzenlemesi üzerinde çalışmaya başlamak konusunda anlaştık” dedi.

Von der Leyen, “Çelik tüketimi ve ticaretinin sürdürülebilir olması için endüstrinin karbon yoğunluğunu ele almalıyız” diye de ekledi.

Küresel sürdürülebilir çelik düzenlemesiyle düşük karbonlu çelik üretimi ve ticaretini teşvik etmek için AB ve ABD’nin birlikte çalışacağını vurgulayan AB Komisyonu Başkanı, bunun iklim hedeflerine de katkı sağlayacağını belirtti.

Ne olmuştu?

ABD, 2018 yılında ulusal güvenlik gerekçesiyle başladığı ithal çelik ve alüminyuma ilave gümrük vergileri uygulama kararına AB ülkelerini de dahil etmişti.

AB, bu kararı değiştirmek için dönemin ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmeler yapsa da sonuç değişmedi.

Bu adıma karşı AB de misilleme yaptı ve ABD’den ithal edilen mısır, pirinç, fıstık ezmesi, viski, puro, sigara, kot pantolon, ayakkabı, motosiklet gibi yüzlerce ürüne yüzde 25 oranında gümrük vergisini yürürlüğe koydu.

AB tarafı, haziran ayında bazı ABD ürünlerine uygulanan gümrük vergisini yüzde 50’ye çıkarmayı planlasa da yapılan görüşmeler sonucunda bu hayata geçmedi.

Son anlaşmayla birlikte, AB’nin çelik ve alüminyum ürünlerinin bir kısmını ABD’ye gümrük vergisi uygulanmadan ihraç edeceği tahmin ediliyor.

AB tarafının da pek çok ABD ürünlerine uyguladığı ilave gümrük vergilerini düşürmesi bekleniyor. Tarafların karşılıklı olarak Dünya Ticaret Örgütü‘nde (DTÖ) konuyla ilgili davalarından da vazgeçmeleri bekleniyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.