ManşetDünya

AB, Ukrayna işgali başladığından beri Rusya’dan 9 milyar Euro’luk fosil yakıt aldı

0

Europe Beyond Coal tarafından yapılan yeni bir analize göre, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Rusya‘dan günde yaklaşık 600 milyon Euro değerinde kömür, petrol ve fosil gaz ithal ediyor. Canlı ENTSO-G ve Eurostat verilerine dayanan bir web sayacıyla yapılan analiz, AB’nin Rusya’nın Ukrayna‘yı işgal başlattığı 24 Şubat’tan bu yana Rus fosil yakıtlarına 9 milyar Euro’dan fazla ödeme yaptığını da ortaya koydu.

Europe Beyond Coal kampanya direktörü Kathrin Gutmann, “AB liderleri, Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığı azaltmak için yeni önlemler almayı düşünürken, Rusya’nın elde etmeye devam ettiği fosil yakıt kârının büyüklüğünü anlamak kritik önem taşıyor” dedi.

Kömür, petrol ve doğal gazın, Ukrayna’daki savaşı ve can kayıplarını körüklediğini söyleyen Gutmann, “Avrupa’nın enerji geçişi, iklim krizi için olduğu kadar barış için de bir gerekliliktir. Hükümetlerin, enerji tasarrufu ve barışı teşvik eden yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş konusunda acil harcamalar yapma taahhüdü vermeleri gerekiyor. Öncelik herkes için güvenli ve barışçıl bir gelecek olmalıdır” açıklamasında bulundu.

‘Avrupa’nın fosil yakıt bağımlılığı hepimiz için ölümcül hale geldi’

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi Baş Analisti Lauri Myllyvirta da “Fosil yakıt ödemelerindeki milyarlarca euro, Avrupa‘nın Rusya’nın acımasız saldırısına verdiği tepkileri baltalıyor. AB, önümüzdeki yıllarda Rusya’dan ithalat bağımlılığını ortadan kaldırmak için temiz enerjitye dair umut verici planlar uygulamaya koysa da şu anda nakit akışını durduracak çarpıcı bir önleme ihtiyaç var. AB liderlerinin acilen savaşı finanse eden bu ithalatlara kısıtlama getirmesi gerek” dedi.

Ukrayna İklim Ağı‘ndan iklim ve enerji politikası uzmanı Oleg Savitsky ise “Bugün Avrupa’nın fosil yakıt bağımlılığı hepimiz için ölümcül hale geldi: Küresel barışı baltaladı, bizi nükleer silahlara sahip çılgın bir diktatörün rehineleri haline getirdi, savaşlarını finanse ederek Rusya’daki faşist baskıyı güçlendirdi” dedi ve şöyle devam etti:

Putin‘in Ukrayna’daki savaşı, Mariupol‘deki doğum hastanesinin bombalanması ve insani koridorlara saldırması gibi soykırım eylemleri, Avrupalı ​​liderlerin acil ve net bir ahlaki seçim yapmasını gerektiriyor: Sorumsuz seyirciler olarak ‘endişelerini ifade etmeye’ devam mı edecekler yoksa kanlı diktatörle enerji anlaşmaları devam ederken kararlı ve hızlı bir şekilde harekete mi geçecekler?”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.