Koronavirüs SalgınıManşetTürkiye

AB, Türkiye’nin Covid-19 aşı sertifikasını tanıma kararı aldı

0

Avrupa Birliği (AB), aralarında Türkiye‘nin de yer aldığı üç ülkenin yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşı sertifikalarının tanınmasına karar verdi. AB Komisyonu, Türkiye, Kuzey Makedonya ve Ukrayna tarafından düzenlenen sertifikalarına “denklik” verilmesi kararı alındığını açıkladı.

20 Ağustos’tan itibaren geçerli

Açıklamada, kararın 20 Ağustos itibarıyla geçerli olacağına işaret edilerek, söz konusu üç ülkenin AB aşı sertifikası sistemine bağlanacağı, verdikleri aşı sertifikalarının “AB Dijital COVID Sertifikası” ile aynı koşulları taşıyacağı ve AB ülkelerinde de kabul edileceği göreceği bildirildi.

Covid-19 aşı kartı nasıl alınıyor?

İkinci doz aşısı tamamlamış kişiler Covid-19 aşı kartını e-Nabız üzerinden veya Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasından temin edebiliyor. Söz konusu aşı sertifikası, ad, soyad, TC kimlik no, doğum tarihi, uygulanan aşıların türleri, üreticileri ve aşılanma tarihleri gibi çeşitli bilgileri içeriyor.

AB’nin salgında seyahatleri kolaylaştırmak için hazırladığı aşı sertifikası uygulaması, 1 Temmuz’da yürürlüğe girmişti. Sertifikayla AB’de onaylı  aşılardan BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson olmuş ve son dozun üzerinden iki hafta geçmiş kişilere seyahatlerde ek test veya ilave kısıtlamalar uygulanmıyor.

Seyahatlerde sıklıkla kontrol edilen aşı sertifikası, tüm AB ülkeleriyle birlikte İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre‘de geçerli.

You may also like

Comments

Comments are closed.