DünyaLGBTİ+Manşet

AB ile Macaristan arasında LGBTİ+ krizi: Rutte, Orban’a Birlik’ten ayrılmasını önerdi

0
Belçika‘nın başkenti Brüksel‘de geçen gün gerçekleştirilen AB Zirvesi sırasında Hollanda Başbakanı Mark Rutter ile Macar mevkidaşı Victor Orban arasında, LGBTİ+ haklarıyla ilgili Macaristan’ın tutumu yüzünden sert bir tartışma yaşandığı ortaya çıktı. Katılan çok sayıda diplomatın verdiği bilgiye göre, Rutte perşembe günü Orbán’a, ülkesindeki LGBTQ+ karşıtı yasaya karşı öfkesini dile getirdi.
Politico‘nun aktardığına göre, Rutte, “Viktor, bunu yapıyorsan neden AB’de kalıyorsun?’ diye sordu. Hollanda Başbakanı,  Orbán’a bir ülkenin bloktan çekilmesine izin veren madde olan 50’nci maddeyi kullanmasını önerdi.

Toplantı sırasında Orban’ı, Avrupa’nın değerlerini hiçe saymakla suçlayan Hollanda Başbakanı, Macar mevkidaşının “utanmadan yasayı savunmaya devam ettiğini” söyledi; “Yasada, eşcinsel hakları pedofili ile eşdeğer tutuluyor, o kadar korkunç ki, düşününce 100 yıl geriye gidiyorsunuz” dedi. 

Belçika Başbakanı Alexander De Croo da “benzeri görülmemiş sertlikte bir tartışma” yaşandığını söyledi. 

Macaristan parlamentosu bu ay başında okullarda eşcinsellik ve cinsiyet değişikliğini ‘teşvik ettiği’ düşünülen içeriklerin yasaklanması için sunulan yasa tasarısını onaylamış; aşırı sağcı Başbakan Victor Orban‘ın partisi Fidesz tarafından sunulan tasarının yasalaşmasıyla 18 yaş altı bireylerin eğitim gördüğü okullarda ve televizyon yayınlarında eşcinselliği ‘tasvir eden’ içeriklerin kaldırılmasına karar verilmişti.

Okullarda eşcinsellik ya da cinsiyet değiştirme ameliyatı ile ilgili bilgi ve eğitim verilmemesini isteyen Macaristan yönetimi, LGBT+ ile ilgili tüm bilgilerin okullardan uzaklaştırılmasını da talep etmişti.

Adalet Divanı ve yaptırım masada

AB Komisyonu, yasanın geçmesi üzerine  Macaristan’a karşı yaptırım için derhal harekete geçme sözü verdi. Macaristan’ın AB içinde oy hakkını kaybetmesi ve mali yardımlardan mahrum edilmesi olasılığı bulunuyor.Orbán ise zirvede,  AB liderlerinin yasayı yanlış yorumladıkları konusunda ısrar etti: “Bizim böyle bir yasamız yok. Çocukların ve ebeveynlerin haklarını savunma yasamız var. Bu, eşcinsellikle ilgili değil, çocuklar ve ebeveynlerle ilgili, hepsi bu.”

Kendi istemezse, AB çıkaramıyor

Hollanda Başbakanı Rutte’nin, İngiltere’nin ayrılmasına zemin hazırlayan Avrupa Antlaşması’nın 50. maddesi, Birlik’ten ayrılmak isteyen üye devletlere resmi prosedürü talep etme hakkı tanıyor.

Kendisi ayrılma prosedürü talep etmediği sürece herhangi bir üyeyi AB’den çıkarmak ise mümkün değil. Bu nedenle de Macaristan’a karşı yaptırımlar üzerinde duruluyor. Yaptırımlar arasında Avrupa Adalet Divanı’na başvurmak ve ekonomik yardımların kesilmesi var.

16 Avrupa lideri ayrımcılıkla mücadele metni yayımlamıştı

Brüksel’de toplanan ve aralarında AB Dönem Başkanı Portekiz ile Almanya, Fransa, İsveç gibi ülkelerin yer aldığı 16 AB ülkesinin lideri, dün yazdıkları mektupta saygı ve hoşgörünün Avrupa projesinin kalbi olduğuna vurgu yapmış;  ‘Avrupa’nın gelecek kuşaklarının, eşitlik ve saygının esas alındığı bir çevrede büyümeleri için çabalarımızı sürdürmeye kararlıyız’ demişti. 

Macaristan’a ise Polonya, Slovakya, Bulgaristan ve Slovenya destek vermiş, mektubu imzalamamıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.