ManşetDünyaİklim Krizi

AB dışişleri bakanlarından yurtdışında fosil finansmanını durdurma çağrısı

0
Fotoğraf: EU

Avrupa Birliği’nde (AB) yer alan ülkelerin dışişleri bakanları dünya çapında kömür enerjisi ve fosil yakıt sübvansiyonlarına son verme ve Avrupa Yeşil Anlaşması’nı bloğun diplomasisinin merkezine yerleştirme çağrısında bulundu.

27 bakan toplantı sonrası yayınladıkları taslak metinde iklim değişikliğinin “insanlık için varoluşsal bir tehdit” olduğunu söyledi. Açıklamada kömüre dayalı elektrik üretiminin dünya çapında aşamalı olarak kaldırılması gerektiğini belirtildi. Ancak herhangi net bir zamanlamadan bahsedilmedi.

Üçüncü dünyada kömür finansmanı

Bunlara ek olarak metinde, üçüncü dünya ülkelerinde de yeni kömür altyapısının tüm finansmanına derhal son verilmesi gerektiği belirtildi.

Politico’nun aktardığına göre AB’nin dış politika şefi Josep Borrell, Avrupa’nın komşu kıtasının sürdürülebilir kalkınmasının “devasa bir çaba gerektireceğine” dikkat çekerek, “Esas olarak Afrika ile ilgileneceğiz” dedi.

‘Yeşil Düzen diplomasisi çağı’

AB, yurtiçinde fosil yakıt projelerinin büyük bir mali destekçisi olmaya devam ediyor ve bazı üyeleri büyük ölçüde kömüre bağımlı.

Ancak Avrupa Yeşil Anlaşması politikası uyarınca blok, 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma sözü verdi. Avrupa İklim Vakfı’nın CEO’su Laurence Tubiana, bakanların yaptığı anlaşmanın  “Yeşil Düzen diplomasisi çağının yolunu açtığını” söyledi.

Polonya başlangıçta kömürün kullanımdan kaldırılması konusundaki dile karşı çıktı, ancak “azaltılmamış” kelimesini içeren bir uzlaşmayı kabul ederek kapıyı karbon yakalama ve depolama teknolojisine açık bıraktı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.